назад
30.11.18

«Як отримати податкову знижку на навчання?»: консультують фахівці Монастирищенського бюро правової допомоги

податкова знижка29 листопада 2018 року у рамках проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!» працівниками Монастирищенського бюро правової допомоги Уманського місцевого центру з надання БВПД проведено робочу зустріч з начальником Монастирищенського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Редькою Олександром Олександровичем. У ході роз’яснено процедуру отримання податкової знижки на навчання.

Поінформовано, що, відповідно до п. 14.1.170 ст. 14 нового Податкового кодексу, податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим Кодексом. Також п. 166.3.3 того ж кодексу визначає, що сума коштів, витрачена на отримання середньої професійної або вищої освіти платником податків та/або членом його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати, підпадає під податкову знижку.

Отже, якщо громадянин України, який офіційно працює, отримує заробітну плату і сплачує податки, оплачує навчання у ПТУ чи вузі (своє чи когось із членів сім’ї), то він може скористатися податковою знижкою. Якщо громадянин є суб’єктом підприємницької діяльності, тобто приватний підприємець, то він не може скористатися цією знижкою. Якщо людина офіційно працює, отримує зарплату, але не сплачує податок на доходи фізичних осіб, то вона теж не може скористатися цим правом. Наголошено, що для отримання податкової знижки за 2018 рік громадяни мають подати декларацію про отримані доходи з 1 січня до 31 грудня 2019 року. Якщо у цей період декларація не була подана, то знижка за цей період втрачається.

На завершення зустрічі присутніх поінформовано про роботу та головні завдання системи безоплатної правової допомоги та розповсюджено плакати з відповідною тематикою.