назад

Як отримати учасникам антитерористичної операції та внутрішньо переміщеним особам безоплатного адвоката?

BPDЗгідно частини першої статті 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.
Відповідно до пункту 6 розділу VI Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (далі – Закон) та пункту 9 частини першої статті 14 Закону з 1 липня 2015 року право на безоплатну вторинну правову допомогу мають ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом). З зазначеними питаннями ми звернулись до директора Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимира Бобруйко.

Підкажіть будь-ласка, що таке безоплатна вторинна правова допомога?
Закон визначає безоплатну вторинну правову допомогу як вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя, яка включає такі види послуг як: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.
Які документи необхідно подати учаснику АТО для отримання безоплатної вторинної правової допомоги?
Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги необхідно подати до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернення, до якого додаються:
паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);
посвідчення встановленого зразка.
Яким чином розглядається звернення про отримання безоплатної вторинної правової допомоги?
Рішення щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги або рішення про відмову в її наданні відповідно до статті 19 Закону приймається протягом десяти днів з дня надходження звернення особи про надання одного з видів безоплатної вторинної правової допомоги.
Після прийняття рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги Чернігівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечує призначення адвоката, який надаватиме безоплатну вторинну правову допомогу, шляхом видання доручення, допомагає скласти довіреність на представництво інтересів учасника АТО, посвідчує її та організовує контакт адвоката з учасником АТО.
А чи мають право на безоплатних адвокатів внутрішньо переміщені особи?
Відповідно до Закону внутрішньо переміщені особи не є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу та можуть її отримати у тому випадку, якщо вони належать до однієї з вразливих категорій осіб, визначених у частині першій статті 14 Закону (особи, якщо середньомісячний сукупний сімейний дохід не перевищує суми прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум» для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення»; інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб; діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти та інші соціально незахищені категорії громадян).
З метою забезпечення захисту прав внутрішньо переміщених осіб, які на сьогодні є однією з найбільш вразливих верств населення, проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до безоплатної правової допомоги та підвищення якості її надання» (реєстр. № 3044), внесеному 07 вересня 2015 року Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України, пропонується доповнити перелік суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу такими категоріями осіб, як внутрішньо переміщені особи та громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб.
Наприкінці зазначимо, що Чернігівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, знаходиться за адресою: місто Чернігів, проспект Миру, 49-А, офіс 1003 (10-й поверх), тел. 77-51-68, працює щодня крім суботи і неділі, з 8.00 години до 17.00 години, без перерви.

Газета “Новини Придесення” (Козелецька районна газета) від 30.01.2016 № 5 (8173)