назад

35838242 796879817169643 3690869425579229184 nУкраїнські бійці, які приходять за безоплатними юридичними консультаціями часто цікавляться питанням отримання вищої освіти. Учасники АТО хочуть навчатися, також хочуть, щоб навчалися їхні діти. Раніше пільги під час вступу до вишів були передбачені лише для учасників бойових дій на території інших держав, та згодом законодавчі норми змінилися.

Прийняття Постанови КМУ «Про надання державної цільової підтримки деяким категоріям громадян для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» стало головною зміною в реалізації права на освіту учасників бойових дій.

35701504 796879767169648 4849449463699210240 n

Відповідно до «Порядку та умов надання державної цільової підтримки деяким категоріям громадян для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» затвердженого Постановою КМУ від 23.11.2016 р. № 975 державна цільова підтримка надається дітям осіб, визнаних учасниками бойових дій, у вигляді:

– повної оплати за навчання для здобуття професійно-технічної та вищої освіти – у разі зарахування на місця державного (регіонального) замовлення відповідно до умов та правил прийому;

– першочергового переведення на навчання на місця державного (регіонального) замовлення у державних (комунальних) вищих навчальних закладах, що одержані за рахунок перерозподілу вищим навчальним закладом або відповідним державним замовником обсягів державного (регіонального) замовлення, студентів;

– соціальної стипендії;

– безоплатного забезпечення підручниками;

– безоплатного доступу до Інтернету, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;

– безоплатного проживання в учнівських гуртожитках – для учнів професійно-технічних навчальних закладів, проживання у студентських гуртожитках з пільговою оплатою у розмірі, визначеному вищим навчальним закладом в установленому законодавством порядку, – для студентів вищих навчальних закладів, курсантів невійськових вищих навчальних закладів.

Проживання в учнівських та студентських гуртожитках забезпечується відповідним навчальним закладом за рахунок та в межах видатків, передбачених на зазначену мету в кошторисах таких навчальних закладів, затверджених в установленому порядку.

Для певних категорій осіб, що мають право на проживання у студентських гуртожитках з пільговою оплатою, державний або комунальний вищий навчальний заклад може самостійно встановлювати конкретний розмір плати, що не може перевищувати 50 відсотків граничного розміру плати за проживання у студентських гуртожитках вищих навчальних закладів державної та комунальної форми власності, визначеного в установленому порядку.

Надання державної цільової підтримки певним навчальним закладом припиняється у разі надання здобувачу освіти академічної відпустки, відрахування особи з такого навчального закладу в порядку та на підставах, визначених законом. У разі поновлення здобувача освіти на навчання до навчального закладу або переведення до іншого навчального закладу питання надання йому державної цільової підтримки розглядається відповідним навчальним.

Для отримання державної цільової підтримки особи подають особисто на ім’я керівника відповідного професійно-технічного або вищого навчального закладу заяву, складену в довільній формі, із зазначенням конкретних видів державної цільової підтримки, на які вони претендують. До заяви додаються завірені в установленому порядку копії документів. Документами, які підтверджують право на одержання державної цільової підтримки, для дітей осіб, визнаних учасниками бойових дій є – свідоцтво про народження дитини та посвідчення учасника бойових дій (батька або матері).

Дані питання роз’яснені керівником Зборівського бюро правової допомоги Марією  Колісник під час роботи мобільного пункту консультування у приміщенні Зборівського районного військового комісаріату. Фахівець бюро ознайомила присутніх з роботою бюро, основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та проінформувала про всеукраїнський проект «Я МАЮ ПРАВО», мета якого забезпечити українців інформацією про їхні права, їх захист та реалізацію. Крім того, присутнім були надані інформаційні матеріали про систему БПД.

В Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та інші питання щодо отримання такої допомоги. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.