назад

Як оздоровитися у санаторії за державний кошт?

225-1Держава гарантує учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни право на безоплатне санаторно-курортне лікування. Як отримати путівку? Як вибрати санаторій або одержати грошову компенсацію? Про це говорили 11 жовтня 2018 року під час зустрічі з учасниками бойових дій на базі Чернівецького міського центру зайнятості.

«Для одержання путівки особа повинна перебувати на обліку в органах соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання. Дізнатися про санаторії, до яких надаються путівки, можна, звернувшись до органів соціального захисту. Працівники цієї установи зобов’язані ознайомити учасника АТО з переліком санаторно-курортних закладів, із можливостями лікування, умовами проживання та харчування, вартістю путівки. Після отримання необхідної інформації особа має 10 днів на те, щоб визначитися з вибором санаторію», – пояснила головний спеціаліст системи безоплатної правової допомоги Аліна Зузуля.

Присутні також дізнались, що про відмову від санаторно-курортного лікування особа повинна повідомити санаторно-курортному закладу та органу соціального захисту населення не менше, ніж за 10 днів до дати заїзду. Грошова компенсація замість санаторно-курортної путівки особам з інвалідністю внаслідок війни та компенсація вартості самостійного санаторно-курортного лікування учасникам бойових дій виплачується в порядку та розмірах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2004р. № 785.

Підставою для виплати компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування є такі документи:
• заява про виплату компенсації;
• документ про сплату повної вартості санаторно-курортної путівки, про підтвердження проходження санаторно-курортного лікування або зворотний талон санаторно-курортної путівки зі строком санаторно-курортного лікування не менш як 18 днів;
• посвідчення учасника бойових дій.

Грошова компенсація виплачується особам через два роки після звернення із заявою про виділення путівки або виплату грошової компенсації, якщо такі особи протягом цього періоду не одержували безоплатної санаторно-курортної путівки.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).