назад
03.01.17

Як переселенцям отримати соціальне забезпечення – розповідає фахівець Петриківського бюро правової допомоги

0 02 05 dac050fcc26ec308339f39731b9bdc8eec2148455fc4513e0f37bc28f5b852b8 full26 грудня 2016 року заступник начальника Петриківського бюро правової допомоги Лариса Орел консультувала переселенців у гуртожитку ПТУ -79 в смт. Петриківка.

Найбільше громадяни потребували консультацій з питання соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Фахівець бюро пояснила, що соціальні виплати їм призначаються та виплачуються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення (районних адміністрацій, виконавчих органів міських рад, територіальними органами Пенсійного фонду, центрами зайнятості за місцем фактичного перебування переселенців тощо).

Територіальний орган Пенсійного фонду призначає (відновлює) виплату пенсій на підставі рішення комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат ВПО.

Для призначення соціальних виплат громадянин подає відповідну заяву в орган, який здійснює соціальні виплати. До заяви додається копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи і пред’являється оригінал такої довідки.

За власною ініціативою або за зверненням органів, які здійснюють соціальні виплати, протягом 15 робочих днів з дня отримання відповідної заяви переселенця або з дня надходження звернення від органів, які здійснюють соціальні виплати, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення проводить перевірку достовірності зазначеної в заяві інформації. За результатами перевірки складається акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

 Громадяни, які приїхали із Донецької та Луганської областей, з будь-яких питань отримання пенсії можуть звертатися до органу Пенсійного фонду України за місцем проживання.

Структурний підрозділ з питань соціального захисту населення не пізніше наступного робочого дня після отримання заяви направляє запит про отримання електронного справи одержувача соціальної виплати.

З дня отримання електронної справи структурний підрозділ протягом 3 робочих днів вносить на розгляд комісій з питань призначення (поновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам подання про призначення або про відмову в призначенні відповідної соціальної виплати, до якого додається акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. Комісія розглядає подання протягом 5 робочих днів.  Важливо також знати, що її рішення може бути оскаржене в суді.

Нагадуємо,  що згідно зі статтею 1 Закону України від 20 жовтня 2014 року № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, який постійно проживає в Україні,якого змусили або який самостійно покинув своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, масових порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Петриківське бюро правової допомоги працює за адресою смт. Петриківка пр. Петра Калнишевського,69  каб. 206,208.  Контактний телефон бюро: 0563424652.

0-800-213-103 – Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси  центрів та бюро  у усіх регіонах України (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних  телефонів в межах України).