назад
18.02.19

Як перевірити себе у списках виборців дізнавалися майбутні соціальні працівники

IMG 122918 лютого заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Олеся Пирковська спільно з директором Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимиром Бобруйко провели інформаційний захід «Мої права у День вибору» для студентів 2 курсу навчально-наукового інституту права та соціальних технологій.

Олеся Пирковська та Володимир Бобруйко розповіли, як кожен може перевірити себе у списках виборців.

Зробити це можна двома способами.

  •  Не виходячи з дому заповнити інформацію про себе на сайті Державного реєстру виборців, а саме – вказати ПІБ, електронну пошту та виборчу адресу в розділі “Перевірка включення”. Далі залишиться лише ввести на сайті спеціальний код, який надішлють на мейл, і людина отримає доступ до потрібних даних.
  •  Підійти в дільничу виборчу комісію за місцем реєстрації і перевірити, чи є особа в попередньому списку виборців. Комісії почнуть роботу не пізніше 13 березня 2019 року.

Якщо громадянина у списку немає – потрібен час, щоб це виправити. Тому перевірити це треба не пізніше, ніж за п’ять днів до дня виборів.IMG 1222

А також працівники системи БВПД розповіли студентам, що робити, якщо людини немає у списку виборців.

«Треба звернутись у відділ ведення державного реєстру виборців (адреси можна знайти за посиланням) і написати там відповідну заяву», – зазначила Олеся Пирковська.

Важливо: заява може бути подана не пізніше, ніж за п’ять днів до дня виборів. На президентських виборах 2019 року дедлайн буде 25 березня для першого туру.

«Також, відповідно до статті 274 Кодексу адміністративного судочинства, ви маєте право звернутися до суду, якщо вас немає у списку виборців», – підкреслив Володимир Бобруйко.

Суд розглядає позовні заяви, подані не пізніше дводенного строку до дня голосування. Останнім днем, коли подається такий позов, є 29 березня 2019 року.
Рішення суду виконується негайно.

Нагадуємо, за правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м.Чернігів, вул. П’ятницька, 39, оф. 711, тел: (0462) 651-477, E-mail: office.chernihiv@legalaid.cn.ua

Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.