назад
27.03.18

Як подолати депресію та оволодіти техніками самодопомоги вчили у Херсоні

123-24 березня в Регіональному центрі з надання БВПД у Херсонській області для учасників АТО, соціальних працівників та представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, системи БПД та неурядових громадських організацій, що працюють з учасниками АТО та членами їх сімей, пройшов дводенний тренінг на тему «Депресія та шляхи її подолання. Техніки самодопомоги».

Подолати депресію та опанувати техніками самодопомоги вчились і наші колеги з Бериславського і Каховського місцевих центрів та Нижньосірогозького, Чаплинського, Верхньорогачицького,   Великолепетиського бюро правової допомоги на чолі з директоркою Регіонального центру Мариною Єлисєєвою.

Варто сказати, що тренінг проводився в рамках проекту №51751 «Посилення правової спроможності та соціально-психологічної інтеграції учасників АТО та членів їх сімей на рівні територіальних громад» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Організаторами заходу виступили ГС «Мережа правового розвитку», ГО «Подільська правова ліга», ГО «ІРЦ «Правовий простір», Херсонський обласний БФ «Джерело життя» та Центр допомоги учасникам АТО у Херсонській області.

1

Проводили тренінг голова правління Херсонського обласного благодійного фонду «Джерело життя», психолог і священник Андрій Калита та правозахисниця, громадська діячка, авторка та керівниця багатьох соціальних проектів Наталя-Дануте Антано Бімбірайте.

За даними ВООЗ, кожен п’ятий українець переживає депресію в певний момент свого життя. Серед тих, хто пройшов АТО, цей показник в рази вищий. Завдяки волонтерам та активістам громадського руху, на теренах Херсонської області вже третій рік поспіль триває кропітка робота, в ході якої тренери передають тим, хто працює з учасниками АТО, членами їх сімей та постраждалими від конфлікту на Сході, свої знання, уміння, досвід.

2«Дорога скорботи» – таку назву має теорія, яку презентував Андрій Калита, проводячи аналогію з християнською святинею в Єрусалимі, що має 13 зупинок.

Взагалі програма дводенного навчання містила багато нової інформації, яку Андрій Калита та Наталя Бімбірайте вдало відібрали і творчо використали, своєчасно поєднуючи теорію з практичною частиною, інтерактивними вправами, роботою з реальними проблемами. Словом, усе це плюс харизма тренерів, позитивні емоції, гарний настрій, зацікавленість аудиторії сприяло ефективній роботі.

3

Учасники закріплювали теоретичні знання, як то чотири рівня Мудрості, види запитань, формула спілкування, закони Пайка, а навички відпрацьовували в малих групах:

4

5

6 7

Крім того, учасники опановували різні техніки самодопомоги. Своїм секретом подолання депресій вкотре поділився Андрій Калита: полюби ближнього свого; для того, щоб отримувати, потрібно ділитися; коли ти зайнятий турботою про благополуччя інших, світ турбується про тебе; здатність цінувати.

Говорячи про Его, тренер дав декілька цінних порад: якщо людина живе у світі Світла, вона не ділить людей на гарних і поганих, для неї кожна людина – вчитель. Наші вороги під час депресії – наше Его, яке діє безперервно. До речі, слово «сатана» на івриті значить «его». Другий ворог в нас самих – це Я.Я.Я.

Про те, як впливають слово й гнів на життя людини говорили впродовж другого дня. Андрій Калита звернув увагу присутніх, що 98% наших проблем – це наслідок лихослів´я.

8

9 10

Учасники також дізналися про квадрат Декарта, після чого вчилися робити правильний вибір та дійшли висновку, що це допомагає розглянути проблему з різних сторін та прийняти складне рішення.

11

За словами тренера, квадрат Декарта – найпростіша техніка прийняття рішень. Для цього потрібно відповісти на чотири питання і оцінити можливі наслідки.

По завершенні Андрій Калита презентував путівник «Разом зможемо все», а всі учасники отримали сертифікати:

12

{youtube}ZaLVbD8guCA{/youtube}

Підводячи підсумки дводенної роботи, можна сказати, що нові знання, враження і відчуття, отримані під час тренінгу, є дуже важливими для налагодження правильної комунікації з учасниками АТО, їх родинами та постраждалими від конфлікту. А після спілкування з такими вчителями, якими є Наталя Бімбірайте та Андрій Калита, виникає відчуття гармонії і рівноваги, які так необхідні кожному з нас, особливо тим, хто захищає незалежність України.