назад
21.05.18

Як покращити доступ громадян до безоплатної правової допомоги говорили з представниками судової влади

DSC 0813

Реалізуючи завдання щодо оптимізації доступу громадян до правосуддя, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у полтавській області Олександр Черчатий та начальниця відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Армеєва, 21 травня 2018 року, у приміщенні Апеляційного суду Полтавської області зустрілися з головою суду Сергієм Гальонкіним та в.о. керівника апарату суду Лідією Визір.

           Метою візиту стало питання щодо налагодження ефективних комунікативних зв’язків із представниками судової гілки влади.

Сторони обговорили питання співпраці у напрямі надання безоплатної вторинної правової допомоги соціально незахищеним верствам населення, що гарантуватиме їм рівні можливості  доступу до правосуддя.

Порушувалися питання звільнення від сплати судового збору та витрат, пов’язаних із розглядом справи осіб, які звертаються  за наданням   безоплатної вторинної правової допомоги, винесення суддями ухвал про залучення адвокатів, що надають БВПД та інші питання.

«Між Регіональним центром та судами налагоджено тісну взаємодію. Як правило, при виникненні проблемних чи спірних питань під час розгляду судами кримінальних проваджень помічники суддів чи судді особисто телефонують до Регіонального центру для обговорення проблеми, що виникла. Під час спілкування завжди знаходиться компромісне рішення»,повідомив Олександр Черчатий.DSC 0832

Згідно із Законом України “Про безоплатну правову допомогу” суб’єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги, окрім адвокатів, включених до реєстру адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, є працівники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Фахівці відділу представництва місцевого центру та бюро правової допомоги здійснюють представництво інтересів осіб, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складають документи процесуального характеру. Усі ці дії вони здійснюють згідно з наказом директора місцевого центру та на підставі довіреності, виданої особі, яка звернулася за наданням безоплатної вторинної правової допомоги.

Очільниця відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги зазначила, що у 2018 році Регіональним центром за ухвалами судів різних інстанцій адвокатам видано 300 доручень для здійснення захисту за призначенням у кримінальних провадженнях.

«Найбільше доручень для здійснення захисту за призначенням видано за ухвалами суду першої інстанції (239 або 79,7%), апеляційної інстанції – 44 або 14,7% та слідчого судді – 17 або 5,7%.», – додала Людмила Армеєва.

По завершенні зустрічі сторони досягнули домовленостей щодо проведення у червні 2018 року на базі апеляційного суду круглого столу за участі голів судів та слідчих суддів Полтавської області з метою вирішення актуальних питань з надання безоплатної правової допомоги.

Нагадуємо, що  Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги, можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).