назад

payВ жовтні 2016 року до Окнянського бюро правової допомоги звернувся 43-річний житель Окнянського району з питанням щодо визначення кола осіб, які мають право на земельну частку (пай).

Представниця бюро Альона Гушкан з’ясувала, що заявник був прийнятий у члени КСП в 1992 році. З грудня 1993 року по травень 1995 він проходив військову службу, після якої знову повернувся в колгосп і продовжив працювати там до розпаювання, яке було закінчене 25 грудня 1995 року. Згідно Державного акту права колективної власності на землю частка кожного члена колективного сільськогосподарського підприємства (КСП) складала 4,50 га.

З невідомих причин, чоловіка – колишнього члена КСП – не включили в список пайщиків, який додавався до Державного акту права колективної власності на землю, у зв’язку з чим він не отримав сертифікат на право на земельну частку (пай).

Чоловік стверджував, що неодноразово усно звертався до колишнього керівництва КСП з вимогою внести його у списки осіб, які мали право на земельну частку (пай), на що йому відповідали усною відмовою.

Альона Гушкан роз’яснила заявникові, що він матиме право на земельну частку (пай) у разі, якщо буде підтверджено, що він є колишнім членом КСП.

Колишніми членами КСП вважаються:

  • постійні працівники КСП, які в ньому працювали;
  • пенсіонери, які раніше працювали в КСП і залишилися його членами, незалежно від місця їхнього проживання;
  • військовослужбовці строкової служби, якщо вони не вийшли з КСП;
  • особи, направлені на навчання, якщо вони залишилися членами КСП;
  • жінки, які перебували у відпустці через вагітність та пологи або у відпустці для догляду за дитиною віком до 3 років;
  • члени КСП, що обіймали виборні посади в органах державної влади або місцевого самоврядування, якщо збереження за ними членства було передбачено в статуті КСП.

Представниця бюро спробувала допомогти заявнику, як колишньому члену КСП, в досудовий спосіб отримати право власності на земельну частку (пай). Нею були підготовлені письмові звернення до Окнянської районної державної адміністрації з заявою стосовно видачі йому сертифіката на земельну ділянку (пай), що мала бути передана йому, як члену КСП та до   Гавиноської сільської ради Окнянського району з проханням передати у приватну власність земельну ділянку (пай) із земель резервного фонду даної сільської ради у розмірі, яка мала була передана йому, як члену КСП, під час розпаювання земель даного КСП. Однак на всі звернення була отримана відмова.

Не змігши реалізувати в досудовий спосіб своє право на отримання у власність земельної частки (паю), як колишній член КСП, чоловік вирішив звернутися до суду.

Заявник звернувся до бюро за безоплатною вторинної правовою допомогою щодо визнання за ним права власності на земельну частку (пай), яку він не отримав в результаті розпаювання земель КСП.

За дорученнями №314, 315 від 10 листопада 2016 року Альона Гушкан підготувала та подала позовну заяву до Красноокнянського районного суду щодо визнання права на земельну частку (пай) за клієнтом бюро, визначивши відповідачами Окнянську районну державну адміністрацію та Гавиноську сільську раду Окнянського району та Головне управління Держгеокадастру в Одеській області як третю особу.

Рішенням Окнянського районного суду від 11 липня 2017 року по справі №506/116/17 клієнт бюро правової допомоги поновив своє право на земельну частку (пай) розміром 4,50 умовних кадастрових гектарів, які були виділені йому із земель, розташованих на території Гавиноської сільської ради Окнянського району Одеської області.

Окрім того, за клопотанням представника бюро до Красноокнянського районного суду заявнику було відстрочено сплату судового збору.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Окнянського бюро правової допомоги за адресою: смт Окни, вул. Комарова, 2, каб.  15. Тел.: (04861) 2-20-20. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.