назад

Як поводити себе з поліціянтами, дізнались діти

35-122 листопада 2017 року фахівці системи безоплатної правової допомоги відвідали Притулок для дітей служби у справах дітей Чернівецької облдержадміністрації. Вони провели розмову на тему: «Адміністративні правопорушення та відповідальність. Як поводити себе з працівниками поліції».

Знати свої права – корисно. Це допомагає у непередбачених ситуаціях, обрати правильне рішення, а отже захистити себе. Оскільки формування правової культури має починатись із дитинства, фахівці системи БПД проводять правопросвітницькі заходи також із вихованцями притулку для дітей.

«Від народження ви маєте певні права, які гарантовані і захищаються державою. Існують закони, які визначають ваші обов’язки. Незнання закону не звільняє вас від відповідальності за ваші вчинки, дії або бездіяльність», – розповіла дітям головний спеціаліст Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Матищак.

Діти дізнались про правила поведінки з працівниками поліції. «Якщо тебе зупинили на вулиці, поліцейський може здійснювати лише поверхневий огляд. Будь-яке копирсання в твоїх кишенях чи речах є неправомірним, тому якщо такі дії мають місце, вимагай складення протоколу огляду та присутності двох понятих (свідків)», – розповіла головний спеціаліст Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Зозуля.

Завдяки зустрічі неповнолітні вихованці також дізнались, з якого віку наступає відповідальність дітей за скоєння правопорушень? Яке покарання може очікувати на дитину в такому випадку? Чи несуть батьки відповідальність за шкоду, завдану неповнолітніми дітьми?

Подібні виховні бесіди вже проводились і будуть проводитись і надалі. Найперше, оскільки це важливий елемент профілактики злочинності серед неповнолітніх.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).