назад

Як поводити себе з поліцією?

132-119 квітня 2018 року в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО» головний спеціаліст Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Зузуля спільно з інспектором роти № 2 батальйону Управління патрульної поліції в Чернівецькій області Олександром Ізбором провели правопросвітницький захід «Ти і поліція» з учнями 10 класу Чернівецького ліцею № 2.

«Щоб ніхто не зловживав своїми повноваженнями, дітям треба добре знати свої права. Варто поважати роботу поліцейських, часто доволі стресову, Проте вони також мають поважати ваші права», – зауважила під час зустрічі зі школярами фахівець безоплатної правової допомоги Аліна Зузуля.

Навчати дітей основ правильного спілкування з поліцією не менш важливо, ніж роз’яснення інших питань і дисциплін. Загальновідомо, що підлітки не люблять повчальної інтонації. Презентація “Ти і поліція” ненав’язливо й доступно пояснила школярам сутність прав людини.

Як поводити себе із поліцейським, дізнались учні ліцею. «Якщо тебе зупинили на вулиці, поліцейський може здійснювати лише поверхневий огляд. Будь-яке копирсання в твоїх кишенях чи речах неправомірне, тому якщо такі дії мають місце, вимагай складення протоколу огляду в присутності двох понятих (свідків)», – наголосив працівник поліції Олександр Ізбор.

Під час зустрічі неповнолітні вихованці також дізнались, з якого віку настає відповідальність за скоєння правопорушень; якого покарання і за які дії можна очікувати; чи несуть батьки відповідальність за шкоду, завдану неповнолітніми дітьми.

Подібні виховні бесіди вже проводились і будуть організовуватися надалі, оскільки належать до дієвих профілактичних заходів, що сприяють попередженню злочинності серед підростаючого покоління.

Контактна інформація! Звернутися до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).