назад

Як права ВПО захищаються на Харківщині

З початком повномасштабної війни з РФ Україна зіткнулася не тільки з воєнною агресією, окупацією частини її території, а й із проблемою внутрішньої вимушеної міграції населення, з низкою викликів, пов’язаних із захистом прав тих осіб, які переміщуються у межах країни через збройні конфлікти та насильство. Через це внутрішньо переміщені особи потребують допомоги у розв’язанні своїх питань.

Робота у Валківському бюро правової допомоги Богодухівського місцевого центру з надання БВПД ведеться за двома напрямами – це робота на місці та дистанційно. В одному зі старостатів Валківської громади організували консультаційний пункт доступу до БПД, що дало змогу клієнтам за місцем свого проживання отримувати кваліфіковану допомогу юристів.

Налагоджено співпрацю з органами державної влади (соціальними партнерами) – Валківською міською радою, Центром надання соціальних послуг, Центром зайнятості. Проводяться спільні правопросвітницькі заходи щодо надання правової допомоги ВПО. Організація спільної співпраці надає можливість працівникам бюро правової допомоги більш якісно надавати правову допомогу ВПО, допомагаючи клієнтам у вирішенні юридичних питань.

«Наразі питання, з якими звертаються внутрішньо переміщені особи до Валківського бюро правової допомоги, змінюються, – розповідає керівниця Валківського бюро правової допомоги Тетяна Шульжик. – Якщо раніше переважна більшість правових проблем ВПО була пов’язана зі отриманням статусу та встановленням юридичних фактів (отримання виплат, гуманітарної допомоги), то тепер це питання більш широкого спектра з різних галузей права».

Окрім проблем з реєстрацією та працевлаштуванням, ВПО мають складнощі щодо відновлення документів, отримання довідок та інших документів. Ці питання набувають особливого значення з огляду на суттєве погіршення майнового та матеріального становища ВПО, втрати ними майна,а також загрози втрати права на спадщину.

Найчастіше внутрішньо переміщені особи звертаються щодо порядку розгляду і вирішення цивільних справ, спорів у сфері сімейного права, адміністративного права, отримання соціальних виплат, отримання компенсації за шкоду, завдану здоров’ю та майну.

Статус внутрішньо переміщеної особи спростив більшості громадянам доступ до безоплатної вторинної правової допомоги. Найбільше звернень щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги – стосовно стягнення аліментів на утримання дітей, розірвання шлюбу та встановлення факту належності документів.

Працівники переймаються проблемами внутрішньо переміщених осіб та не полишають клієнтів сам на сам з нерозв’язаними юридичними проблемами.

Одна з багатьох успішних справ – визнання особи недієздатною та встановлення опіки.

Мати та батько опікуються повнолітнім сином, який є особою з інвалідністю з дитинства. Перемістившись з м. Харкова, клієнти звернулись за наданням статусу внутрішньо переміщеної особи та оформленням грошової допомоги. Маючи на руках рішення виконавчого органу про встановлення опіки над сином, батьки звернулись до банку з метою відкриття банківського рахунку на ім’я сина. Але банк відмовив, повідомивши, що відкрити рахунок вони можуть, лише надавши рішення суду про визнання особи недієздатною та встановлення опіки.

Завідувачка Валківського бюро правової допомоги Тетяна Шульжик склала клієнтам заяву про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Рішенням суду заяву задоволено – фізичну особу визнано недієздатною, встановлено опіку і батьків призначено опікунами.

Попри те, що Лозівська громада, де розташований Первомайський місцевий центр, обстрілювалась ворожими ракетами та з неї евакуювалось близько половини жителів, переселенці із сусідніх районів, де ведуться активні бойові дії, обрали громаду місцем для прихистку.

Починаючи з квітня, юристи місцевого центру та Лозівського бюро відвідують компактні місця проживання внутрішньо переміщених осіб і консультують їх з правових питань, поширюють правову інформацію, проводять інформаційно-роз’яснювальні заходи.

Найпоширеніші питання: алгоритм отримання компенсації за зруйноване житло постраждалими від агресії рф і відновлення втрачених документів.

Крім того, спілкуємось онлайн, – розповідає директорка Первомайського місцевого центру Ірина Шевченко. – Скажімо, з нагоди Дня Конституції фахівці системи безоплатної правової допомоги регіону за ініціативи Первомайського МЦ спільно організували та провели онлайн-захід для широкої аудиторії.

У заході взяли участь переселенці Близнюківської, Богодухівської, Коломацької, Кегичівської, Сахновщинської, Лозівської громад – вони отримали можливість долучитись за місцями їх компактного проживання. Як і в чому допомагають населенню, окрім працівників системи БПД, розповіли представники органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, державних установ, Офісу омбудсмена.

Проведення таких спільних заходів згуртовує працівників системи безоплатної правової допомоги, сприяє ще дієвішій допомозі переселенцям.

З моменту заснування Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги внутрішньо переміщені особи стали однією з найпоширеніших категорій його клієнтів, бо Харківщина була наближеною до зони проведення АТО/ООС.

24 лютого почалася нова реальність, і країна стикнулася з «другою хвилею» вимушеного переміщення громадян через повномасштабну агресію РФ, а Харківська область стала найгарячішою зоною у театрі воєнних дій. Тепер самі харків’яни набули статусу ВПО. У перші місяці війни більшість питань, з якими зверталися громадяни, стосувалася порядку перетинання кордону, оформлення статусу ВПО, отримання допомоги від держави та міжнародних організацій, правового регулювання звільнення, простою, призупинення трудового договору тощо. Згодом додалися питання, пов’язані зі спадкуванням під час війни, виконанням кредитних зобов’язань під час воєнного стану, укладення шлюбу військовим, набуттям освіти під час війни та інші.

Частина людей, що тікали від війни, тимчасово оселилися на території підконтрольних Україні громад Харківщини. Деякі санаторії Чугуївського району надали прихисток вимушеним переселенцям, тому юристом Зміївського бюро правової допомоги Олегом Десятником організовані консультаційні пункти безоплатної правової допомоги для вимушених переселенців у цих закладах.

Сумні реалії нашого життя формують характер справ, за допомогою у вирішенні яких до юристів звертаються люди. Дедалі більше стає звернень щодо отримання допомоги у питаннях встановлення факту смерті на окупованій території та в зоні бойових дій. Якщо людина помирає за таких обставин, родичі часто не мають медичних документів на підтвердження факту та причини смерті, і, як наслідок, – не можуть зареєструвати смерть і отримати відповідне свідоцтво. Таку справу можна вирішити лише в судовому порядку.

Так, у серпні звернулася жінка, мати трьох малолітніх дітей. Клієнтка розповіла, що під час артилерійського обстрілу, вона з дітьми сховалася в підвалі, її чоловік не встиг дістатися укриття та був тяжко поранений. Від отриманих травм чоловік помер і був похований на присадибній ділянці. На підтвердження цих подій жінка мала фотографію могили та акт, складений нею та її матір’ю.

Справа ускладнювалася тим, що клієнтка із загиблим разом мешкали 16 років та мали трьох спільних дітей, однак шлюб не був зареєстрований органами РАЦС. Відповідно, вона не могла бути заявником у цій справі (статтею 317 цивільного процесуального кодексу України зазначено, що заява про встановлення факту смерті особи може бути подана членами сім’ї померлого). Тому заявниками були визначені малолітні діти померлого, інтереси яких представляла їх мати, клієнтка Центру.

1 вересня рішенням Жовтневого районного суду міста Харкова заява клієнтки Центру була повністю задоволена (посилання на рішення суду: https://reyestr.court.gov.ua/Review/106004452). Жінка отримала можливість зареєструвати смерть чоловіка, оформити пенсію по втраті годувальника дітям та інші види соціальних допомог.