назад

12745855 451896548334640 5269150666884814763 nУ Чорткові безробітним громадянам розповіли про те, як правильно оформлювати трудові  відносин для  захисту своїх прав у сфері праці.

Так, 23 лютого начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Олена Овсинська з робочим візитом побувала у районному центрі зайнятості та взяла участь в інформаційному семінарі із роз’яснення законодавства про зайнятість “Легальна зайнятість”, який проводила провідний юрисконсульт Чортківського районного центру зайнятості Ірина Григорук для безробітніх громадян району.

Олена Овсинська розповіла учасникам семінару, що при працевлаштуванні особливу увагу слід звертати на належне оформлення трудових відносин. Через відсутність підтверджуючих документів в разі трудового спору з роботодавцем неоформлені належним чином працівники не в змозі підтвердити свої права в судовому порядку. З цього приводу наявні звернення громадян до Чортківського місцевого центру з проханням допомогти у скрутній ситуації, пов’язаній із відмовою у виплаті заробітної плати та з інших питань, пов’язаних з захистом своїх трудових прав.

Статтею 50 Закону України «Про зайнятість населення» передбачена заборона застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин. Для того щоб упевнитися в належному оформлені трудових відносин найманий працівник повинен перевірити чи виданий наказ про прийом на роботу, зроблений  запис у трудову книжку та особову картку форми Т2, переконатися який укладено трудовий договір – безстроковий чи строковий, ознайомитися з посадовою інструкцією та колективним договором під розпис та поцікавитися чи із заробітної плати здійснюють відрахування єдиного соціального внеску та прибутковий податок.

Ірина Григорук зазначила, що для  працівників нелегальна зайнятість, виплата заробітної плати “в конвертах” призводить до втрати можливості користування державними гарантіями відповідно до чинного законодавства, такими як: державна допомога сім’ям з дітьми, соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, субсидії, втрати трудового стажу при розрахунку розміру пенсії, відсутність внесків до фондів соціального страхування, що унеможливлює соціальний захист працівників, своєчасної виплати заробітної плати. Для суспільства поширення такого явища, як не укладені належним чином трудові відносини, призводить до ненадходжень податків до місцевих бюджетів, які б направлялись на добробут громади, на реалізацію програм соціально-економічного розвитку районів та міст, нестабільності та невпевненості у майбутньому громадян (відсутність належного розміру пенсій, інших соціальних виплат), ненаповненню фондів соціального страхування, призводить до надмірного навантаження на них.

Більшість громадян, що перебувають на обліку в центрі зайнятості відносяться до малозабезпечених верст населення, а, отже є  тими особами, що мають право на отримання безоплатної  вторинної правової допомоги відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Нагадаємо, що з 1 липня 2015 року –  безоплатна вторинна правова допомога в Україні надається у повному обсязі всім визначеним законом категоріям осіб. Зокрема: малозабезпеченим особам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни (в тому числі учасникам АТО), членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам та особам, стосовно яких суд розглядає питання про обмеження цивільної дієздатності чи надання психіатричної допомоги в примусовому порядку та ін. відповідно до ст. 14 згаданого закону.

Звернутися за правовою допомогою до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можуть жителі Борщівського, Бучацького, Гусятинського, Заліщицького, Монастириського, Чортківського районів та міста Чортків. Адреса: вул. Шевченка, 54, м.Чортків.