назад

453453453453Сьогодні розлучення у подружжя не є рідкістю, але разом із ним серед колишніх членів подружжя часто виникає питання поділу майна яке було набуте під час шлюбу. Як правильно поділити спільне майно подружжя та якого розміру  будуть частки?

Перш за все потрібно зазначити, що законодавством України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Окрім цього при розподілі майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки цього майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не є визначеним домовленістю між ними або шлюбним договором.

Розподіл подружнього майна може бути як добровільним так і через рішення суду. У першому випадку члени подружжя домовляютьсяпро визначення часток кожного із них, а також за взаємною згодою розділяють спільне майно. Важливим моментом при такому розподілі є те, що  у випадку поділу житлового будинку, квартири чи іншого нерухомого майна, а також при виділенні нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя потрібно скласти відповідний договір, який має бути  нотаріально посвідчений. Дана процедура застосовується  при поділі нерухомого майна, а щодо поділу поділ майна подружжя, об’єктом якого є рухомі речі, то в законодавстві немає спеціальних вимог.

Окремо потрібно розгляну ти випадок розподілу майна подружжя, яке укладало шлюбний контракт. При укладенні шлюбного контракту подружжя може передбачити умови поділу майна. Різниця між такими випадками полягає в тому, що предметом договору про поділ є майно, яке вже належить подружжю на праві спільної власності, у той час, як умови шлюбного договору можуть стосуватися майна, яке подружжя може придбати у майбутньому і яке є відсутнім у момент укладення договору.

У випадку коли добровільний розподіл не є можливим, одному із членів подружжя потрібно звертатися до суду із відповідною позовною заявою. При поділі майна через  суд перш за все потрібно  визначити предмет, тобто яке майно подружжя підлягає розподілу. При визначенні часток майна суд керується принципом рівності, але також може і змінити його. Зокрема суд може відступити від засади рівності часток і зменшити частку одного з подружжя за обставин, що мають істотне значення. Для прикладу, якщо один із членів подружжя не дбав про матеріальне забезпечення сім’ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім’ї.  Суд може збільшити частку в праві на майно того з подружжя, з яким проживають неповнолітні або повнолітні непрацездатні діти, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.

У випадку розподілу нерухомого майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, наприклад будинку чи квартири суд може присудити одному із членів подружжя компенсацію за розмір його частки, але лише за його згоди і тільки після перерахування суми коштів на депозитний рахунок. Якщо жоден із подружжя не згоден із таким рішенням, а неподільні речі не можуть бути реально поділені між ними відповідно до їх часток, суд визнає ідеальні частки подружжя в цьому майні без його реального поділу і залишає майно у їх спільній частковій власності.

Відповідь на це та інші запитання надав фахівець Збаразького бюро правової допомоги Анатолій Козак під час роботи  мобільного консультаційного пункту у селі Шили Збаразького району.

Також фахівець бюро ознайомив із напрямками роботи бюро правової допомоги та проінформував про всеукраїнський проект «Я МАЮ ПРАВО!».

Нагадуємо, що кваліфіковану безоплатну юридичну допомогу можна отримати в Кременецькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою вул. Шевченка, 59А, м. Кременець, контактний телефон: (03546) 2 52 33.

Збаразьке бюро правової допомоги: м. Збараж, вул. Шолом – Алейхема, 19, тел. (03550) 2-20-42;

Зборівське бюро правової допомоги: м. Зборів, вул. Богдана Хмельницького, 47, тел. (03540) 2-21-70;

Лановецьке бюро правової допомоги: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А, тел. (03549) 2-24-59;

Шумське бюро правової допомоги: м. Шумськ, вул. Івана Франка, 34 а, тел. (03558) 2-24-45.

Єдинийтелефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).