назад

34072570 784888601702098 1557128131033169920 nПрийшов час відпусток! Що таке соціальна відпустка та хто має право на таку додаткову відпустку? З такими питаннями все частіше почали звертатись до фахівців системи безоплатної правової допомоги.

Конституція України, а саме ст.45 гарантує кожному працюючому  право на відпочинок. Це право забезпечується наданням днів щотижневого відпочинку, а також оплачуваної щорічної відпустки.

Особливим видом відпустки згідно ст. 19 Закону України «Про відпустки» є додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи або так звана соціальна відпустка.

Як зазначила  Андріана Левак є декілька підстав для надання такої відпустки, а саме додаткова соціальна  відпустка працівникам надається якщо:

жінка, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років;

жінка, яка працює і має дитину з інвалідністю;

жінка, яка працює і усиновила дитину;

матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;

одинокій матері;

батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує дітей без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

особа, яка взяла під опіку дитину або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;

одному із прийомних батьків.

Якщо наявна одна із зазначених причин працівнику надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів .

Також потрібно зауважити, що при наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість складатиме 17 календарних днів.

Звернутись до Підволочиського бюро правової допомоги за консультаціями можна за адресою: смт.Підволочиськ, вул. Д.Галицького, 80 (І поверх), тел.-факс. (03543) 2-10-19.

А також за єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103.