назад
13.02.17

Як правильно звернутися до суду? – консультують фахівці Вінницького місцевого центру з надання БВПД

13.02 (1)Саме таким питанням, що найчастіше виникають при зверненні до суду, приділялась особлива увага на тренінгу, який пройшов 8 лютого 2017 року на базі Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки імені К.А. Тімірязєва. У рамках програми, суддя у відставці Микола Юненко провів навчання на тему: «Як  правильно звернутися до суду». Захід відвідали й працівники Вінницького місцевого центру з надання БВПД, після чого підготували роз’яснення з основних моментів, на що варто звернути увагу при зверненні до суду.

Коли звертатися до суду? Одразу, як особа дізналася про порушення своїх невизнаних чи оспорюваних прав та/або інтересів.

  • Щоб не пропустити строк позовної давності (встановлений законом строк, протягом якого можна звернутися за судовим захистом), який починається з моменту, коли особа дізналась чи могла дізнатись про порушення свого права. Загальний строк позовної давності – 3 роки, він може бути скорочений до 1 року (стягнення неустойки (штрафу, пені), про спростування недостовірної інформації, про переведення на співвласника прав і обов’язків покупця, у зв’язку з недоліками проданого товару, про розірвання договору дарування, у зв’язку з перевезенням вантажу/пошти, про оскарження дій виконавця заповіту). Загальний строк звернення до адміністративного суду — шість місяців, якщо законом передбачена можливість досудового порядку вирішення спору і позивач скористався цим порядком, то для звернення до адміністративного суду встановлюється місячний строк.

Що необхідно зробити перед зверненням до суду? Насамперед, радимо звернутися за правовою консультацією і дізнатися про способи захисту та вирішення спору, визначити стратегію захисту. Необхідно звернутися безпосередньо до адвоката чи до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, де допоможуть правильно сформулювати спірне питання, позовну вимогу, дадуть роз’яснення щодо строків позовної давності, підсудності справи, розміру судового збору, необхідних доказів. У випадках, передбачених Законом України «Про безоплатну правову допомогу», буде призначений адвокат за рахунок держави. Також, з переліком осіб, що мають право на отримання послуг адвоката за рахунок держави, можна ознайомитися за посиланням: http://vinnytsya.legalaid.gov.ua/ua/poslugy-zahystu

З якого віку можна звертатися до суду? З моменту досягнення особою повноліття (наявність 18 років, або зареєстровано шлюб, або надано повну цивільну дієздатність відповідно до закону).

  • Діти 14-18 років, а також ті, чия дієздатність обмежена, можуть здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати обов’язки в суді у справах, що виникають з відносин, у яких вони особисто беруть участь – тобто ті відносини, які їх особисто стосуються.

Як підготуватися до візиту в суд?

1. Бажано одягнути костюм чи інше ділове вбрання. Уникайте відвідування суду у футболці, шортах, іншому неділовому одязі.

2. Приходять до суду вчасно і бажано заздалегідь! Якщо Ви не можете прибути до суду – повідомте про це завчасно у письмовій формі.

3. Якщо Ви вже є стороною в судовому процесі, візьміть з собою:

    а) документ, що посвідчує особу (паспорт чи інший);

    б) дрібні гроші для виготовлення копій документів з матеріалів судової справи;

    в) кілька аркушів паперу чи блокнот та ручку або олівець;

    г) нотатки, які Ви робили під час підготовки до судового процесу;

    д) документи, які стосуються справи, інші докази;

   е) фотоапарат, яким можна користуватися для того, щоб сфотографувати матеріали справи;

є) диктофон, яким можна користуватися в судовому засіданні.

Якщо ви вирішили звернутися до суду, то за допомогою адвоката або юриста:

alg1

Способи звернення:

  • заява про видачу судового наказу;
  • позовна заява;
  • заява в порядку окремого провадження.

Підсудність та цивільна юрисдикція Вашої справи (цивільне, адміністративне або господарське судочинство) визначається в кожному конкретному випадку за допомогою адвоката або юриста.

Форма і зміст позовної заяви.

Позовна заява подається в письмовій формі. Позовна заява повинна містити:

1) найменування суду, до якого подається заява;

2) ім’я (найменування) позивача і відповідача, а також ім’я представника позивача, якщо позовна заява подається представником, їх місце проживання (перебування) або місцезнаходження, поштовий індекс, номери засобів зв’язку, якщо такі відомі;

3) зміст позовних вимог;

4) ціну позову щодо вимог майнового характеру;

5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги;

6) зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування;

7) перелік документів, що додаються до заяви.

alg2

Довідка:

Вінницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Вінниця, вул. Порика, 29, тел.: (0432) 56-01-80.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).