назад

Як протидіяти домашньому насильству

Stop nasilstvoЯкщо Ви постраждали або стали свідком домашнього насильства щодо своїх близьких, рідних, знайомих, зверніться за допомогою! Ваша небайдужість може врятувати життя!

ЩО ТАКЕ ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО?

Домашнє насильство – це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняється між членами сім’ї або родичами, зокрема між колишнім подружжям, незалежно від того, чи зареєстровано їх шлюб та чи проживають вони спільно (відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від 2017 року).

ФОРМИ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА:

– фізичне (ляпаси, штовхання, щипання, заподіяння тілесних ушкоджень, позбавлення волі, залишення в небезпеці, ненадання допомоги);

– сексуальне (будь-які діяння сексуального характеру, вчинені відносно дорослої особи без її згоди або дитини незалежно від її згоди, або вчинені в присутності дитини);

– психологічне (образи, погрози, приниження, переслідування, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії/бездіяльність спричиняють невпевненість, нездатність захистити себе);

– економічне (позбавлення житла, їжі, одягу, коштів чи документів, перешкоджання в отриманні лікування, примушування до/заборона працювати чи навчатися).

ЯКИЙ ЗАХИСТ ГАРАНТОВАНО ПОСТРАЖДАЛИМ?

Держава гарантує безоплатну соціальну, медичну, психологічну, правову допомогу та тимчасовий притулок.

Постраждалі мають право на конфіденційність, вибір спеціаліста за статтю (за можливості) та відшкодування кривдниками матеріальних збитків і шкоди. Надання допомоги постраждалим не залежить від їх звернення до поліції чи суду.

Звичаї, релігійні переконання, традиції не є підставою для звільнення кривдника від відповідальності.

СПЕЦІАЛЬНІ ЗАХОДИ, ЯКІ ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ДО КРИВДНИКА:

Терміновий заборонний припис (застосовується представниками органів Національної поліції України):

– зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;

– заборона на вхід та перебування у місці проживання (перебування) постраждалої особи;

– заборона в будь-який спосіб контактувати із постраждалою особою.

Підстава: ініціатива поліції або заява постраждалої особи. За невиконання припису передбачено штраф у виді громадських робіт або адміністративний арешт.

Термін дії припису – до 10 діб.

ЩО ТАКЕ ОБМЕЖУВАЛЬНИЙ ПРИПИС?

Обмежувальний припис:

– заборона перебувати у місці спільного проживання (перебування);

– усунення перешкод у користуванні майном потерпілою особою;

– обмеження спілкування з постраждалою дитиною;

– заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць відвідування постраждалої особи;

– заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, переслідувати її, спілкуватися з нею;

– заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою. Підстава: заява постраждалої особи або її представника, батьків, родичів, органу опіки та піклування.

Рішення про застосування обмежувального припису приймає суд не пізніше 72 годин після звернення зацікавлених осіб.

Термін застосування – до 6 місяців.

ДЕ І ЯК ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ?

Викликай Поліцію -102!

Звертайся на Національну «гарячу» лінію із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації – 116123 (цілодобово та безкоштовно в межах України).

Звернися до центрів безоплатної правової допомоги (контакти на сайті: legalaid.gov.ua в розділі «Місцеві центри безоплатної правової допомоги»).

Звернися до центрів соціальних служб, мобільних бригад соціально-психологічної допомоги (контакти на сайті: msp.gov.ua в розділі «Громадянам»/«Запобігання та протидія домашньому насильству та жорсткому поводженню з дітьми»/«Інші»/«Довідкові матеріали»).

Дізнайся контакти притулків для постраждалих від насильства в сім’ї у поліції, центрах безоплатної правової допомоги, центрах соціальних служб, у мобільних бригад або за телефоном «гарячої лінії».

МАЄШ ПИТАННЯ?

Проект Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!» (pravo.minjust.gov.ua) навчає громадян користуватися своїми правами та захищати їх у разі порушення.

0 800 213 103 – єдинии контакт-центр системи безоплатної правової допомоги (цілодобово та безкоштовно в межах України).