назад
13.02.19

Як протидіяти насильству в сім´ях учасників бойових дій

image1Проблема домашнього насильства – не нова для нашого суспільства, але з початком воєнних дій постали нові виклики. Чи вплинула на зростання рівня насильства в сім’ях війна? Що з цього приводу кажуть держава, постраждалі і самі кривдники? Куди звертатися жертві домашнього насильства? Що робити з кривдниками і як змусити його лікуватися? Ці питання стали предметом обговорення під час роботи координаційної наради щодо попереджання проявів домашнього насильства в сім´ях учасників бойових дій, яка 8 лютого пройшла в Херсонській облдержадміністрації.

image6Організатором заходу виступив Центр допомоги учасникам бойових дій на Сході України при ХОДА. До обговорення долучилися представники Департаменту соцзахисту населення ХОДА, Фонду народонаселення ООН, Управління патрульної поліції, обласного центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді, мобільних бригад, центрів допомоги учасникам АТО при райдержадміністраціях, а також психологи, Регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, військовий капелан та учасники бойових дій.

image3image4Систему БПД області представляли директорка на начальниця відділу Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєєва та Олена Іпатенко.

Говорили про зміни в законодавстві, порядок реагування на звернення постраждалих осіб, надання психологічної і юридичної допомоги постраждалим.

Йшла мова і про спільну діяльність в протидії домашньому насильству органів влади, поліції і громадськості Херсонщини.

Про юридичну відповідальність за домашнє насильство розповіла Олена Іпатенко, особливу увагу приділивши спеціальним заходам – заборонному та обмежувальному приписам, водночас акцентуючи увагу на проблемах, з якими стикаються на практиці представники правоохоронних органів.

Присутні також дізнались, за що передбачена адміністративна відповідальність, а за що – кримінальна, які існують види покарань за злочини, пов´язані з домашнім насильством. Втім розроблена Оленою Іпатенко презентація допомогла чітко структурувати й ілюструвати доповідь та професійно представити ключові ідеї.

image5

Більш детально – в презентації Олени Іпатенко.    violence

Спілкування було дуже цікавим, живим і пізнавальним. Обговорювалися проблеми і пропозиції щодо спільної діяльності та координації. Марина Єлисєєва, своєю чергою, зауважила, що взаємодія у протидії домашньому насильству органів влади, поліції і громадськості недостатньо скоординована та запропонувала проводити відповідну роботу не тільки з жертвами домашнього насильства, але і з кривдниками.

Окрім того, директорка Регіонального центру внесла пропозицію розробити дорожню карту та пам´ятки для жертв насильства, а також проводити широку роз´яснювальну роботу з населенням.

«Ми не маємо бути байдужими до проявів домашнього насильства, особливо коли це стосується сімей учасників бойових дій, які боролися з ворогом за незалежність і соборність України», – резюмувала керівниця Центру допомоги учасникам бойових дій на Сході України при ХОДА Наталія Возаловська.

{youtube}KwWc17dbe-w{/youtube}

Результатом роботи став Проект резолюції за підсумками Координаційної наради у сфері протидії гендерно зумовленому насильству в Херсонській області:

  1. З метою протидії домашньому насильству розробити й опрацювати дієвий алгоритм реагування на випадки домашнього насильства, у тому числі в родинах учасників АТО/ООС.
  2. Запропонувати ввести до складу робочої групи з протидії домашньому насильству Наталію Возаловську – керівницю Центру допомоги учасникам бойових дій на Сході України при ХОДА.
  3. З метою покращення координації суб’єктів взаємодії з протидії домашньому насильству ввести до складу обласної Координаційної ради і робочої групи представників Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області, ГО «Правовий простір», військових капеланів, громадських організацій учасників АТО/ООС (за згодою).
  4. Рекомендувати обласному ЦСССДМ ввести до складу районних координаційних рад і робочих груп з протидії домашньому насильству керівників мобільних бригад.
  5. Включити до алгоритму взаємодії роботи з постраждалими родинами учасників АТО/ООС можливість психологічної роботи з кривдниками в приміщеннях військкомату, із забезпеченням безпеки фахівцям.
  6. Дослідити можливість залучення військових капеланів до надання психологічної допомоги учасникам АТО/ООС, які коять домашнє насильство. Сприяти організації навчання капеланів у програмах роботи з кривдниками.
  7. Дослідити і обговорити можливість спільного патрулювання учасників АТО/ООС з поліцією під час виїздів до родин учасників АТО, де відбувається домашнє насильство.
  8. Провести моніторинг судових рішень відповідно до фактів домашнього насильства та залучити до робочої групи представника судової гілки влади.
  9. Включити до інформаційної кампанії з протидії домашньому насильству компонент про ПТСР, причини, ознаки і алгоритм реагування/перенаправлення/лікування.
  10. У кожному районі Херсонської області визначити місця тимчасового перебування для потерпілих від домашнього насильства, із забезпеченням виїзду лікарів та поліції.
  11. Сприяти забезпеченню навчання фахівців Херсонської області по роботі з кривдниками.