назад
10.01.19

Як протидіяти насильству в учнівському середовищі говорили на засіданні педагогічної ради

image1Засідання педагогічної ради в загальноосвітній школі №50 пройшло цього разу за участі фахівців Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області, які є бажаними гостями в навчальних закладах міста. Адже і правників, і педагогів об´єднує вирішення таких питань, як протидія насильству, створення належних умов для безпечної освіти, правове виховання дітей та молоді.

Відгукнувшись на запрошення заступника директора з виховної роботи Галини Миколаївни Кубах, начальниця відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Іпатенко зустрілась з колективом, аби обговорити таку важливу на сьогодні тему, як булінг в учнівському середовищі та допомогти у вирішенні відповідних питань.

За даними останніх опитувань, майже чверть українських школярів вважають себе жертвами булінгу, а близько 40% із тих дітей, хто зіткнувся з випадками насильства, ніколи не розповідали про це своїм батькам. При цьому 44% спостерігачів не реагували на такі факти через страх піддатися аналогічному знущанню.

image2Засідання педагогічної ради почалося з перегляду кліпу на пісню «Крила» української співачки Анастасії Приходько, після чого Олена Іпатенко представила розроблену нею презентацію «Шкільний булінг».

image3Фахівчиня системи БПД розкрила суттєві ознаки та основні причини цього явища, проаналізувала основні механізми розвитку булінгу, його рольову структуру, розказала про форми прояву та наслідки для всіх його учасників – жертви, булера та спостерігачів, більш детально зупинившись на новому виді цькування – кібербулінгу.

В ході обговорення вчителі проаналізували ситуацію у своїй школі, з´ясували найбільш оптимальні методи і прийоми щодо профілактики насильства в учнівському середовищі.

Говорячи про агресивну та насильницьку модель поведінки, яку діти чи не щодня спостерігають з екранів телевізорів, а хтось – у своїй родині, Олена Іпатенко торкнулась й теми булінгу по відношенню до вчителів, у зв´язку з чим дала кілька корисних рекомендацій.

Разом з тим Олена Іпатенко поінформувала педагогів, що Верховна Рада України у другому читанні прийняла Закон, спрямований на протидію булінгу в навчальних закладах, і 28.12.2018 подала на підпис Президенту України. Зокрема, встановлюється відповідальність не тільки за вчинення булінгу, але й за приховування випадків насильства працівниками навчальних закладів.

Окрім того, булінг тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 40 год. Якщо насильство вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення – штраф сягає 9від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи від 40 до 60 год. Неповідомлення керівником закладу освіти про випадки булінгу (цькування) – тягне за собою штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку. Більш детально – в презентації Олени Іпатенко.

image6Присутні із зацікавленням сприймали поради: як діяти дитині – жертві булінгу та її батькам, як діяти батькам дитини -булера тощо. Вони жваво обговорювали проблему і обмінювались думками щодо запобігання та профілактики цькування, словом, підвищили рівень психологічної і, що важливо, правової грамотності.

По завершенні педагоги отримали буклети системи БПД, а також плакати та пам´ятки проекту «Я МАЮ ПРАВО!», розроблені Міністерством юстиції. Ми, у свою чергу, звернули увагу, що в школі є правовий куточок, який поповнюється нашими матеріалами, а знак «STOP БУЛІНГ» зайвий раз нагадує дітям про формування добрих відносин у колективі.