назад
08.04.19

Як протидіяти шкільним тиранам говорили з полтавськими школярами

viber image 2019 04 08 15.17.54

5 квітня 2019 року заступниця начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко провела інтерактивний захід для учнів Полтавської загальноосвітньої школи №7 ім. Т.Г. Шевченка на тему: « Протидія булінгу в учнівському середовищі.

Під час заходу школярів поінформували про те, що таке булінг, які його види, які особливості жертв булінгу та булерів, що мотивує булерів «булити» свою жертву, які основні ознаки булінгу.

«Булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого», – повідомила вона.

Особливу увагу заступниця начальника відділу звернула на вчинення кібербулінгу, який здійснюється шляхом приниження за допомогою мобільних телефонів, інтернету, інших електронних пристроїв. Також вона розповіла, що кібербулінг здійснюється у вигляді використання особистої інформації, анонімних погроз, переслідування, гепіслепінгу, переслідування, тролінг та флеймінг.

Також дітей поінформували про такі загрози у Всесвітній мережі як секстинг та онлайн-грумінг. Секстинг — це обмін власними фото/відео/текстовими матеріалами інтимного характеру, із застосуванням сучасних засобів зв’язку: мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж. Секстинг стає всебільш популярним серед підлітків. Онлайн-грумінг — це побудова в мережі Інтернет дорослим/групою дорослих осіб довірливих стосунків з дитиною (підлітком) з метою отримання її інтимних фото/відео та подальшим її шантажуванням про розповсюдження цих фото. Це робиться з метою отримання грошей, більш інтимних зображень чи навіть примушування до особистих зустрічей.

Увагу учнів звернули на те, що слід з обережністю розміщувати конфіденційну інформацію у соціальних мережах, зокрема про місце навчання, перебування, насамперед слід відключити режим геолокації, адже цієї інформацією можуть скористатися кіберзлочинці.

Також школярам повідомили, що з набуттям чинності змін до законодавства, питання булінгу не лише законодавчо врегульовано, але й передбачена відповідальність за його вчинення.

«Так за вчинення булінгу особа притягуєтеся до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу сумі від 850 до 1 700 грн. або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин. Якщо діяння вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягне за собою накладення штрафу від 1 700 грн до 3 400 грн. або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин. Якщо булінг вчинений малолітніми або неповнолітніми особами віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 850 до 170 грн. або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин. Вчинене малолітніми або неповнолітніми особами віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 850 до 170 грн. або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин. Якщо правопорушення вчинене малолітньою або неповнолітньою особою віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років у складі групи осіб або повторно, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 1 700 до 3 400 грн. або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин. Вчинене малолітньою або неповнолітньою особою віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років у складі групи осіб або повторно, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 1 700 до 3 400 грн. або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин», – повідомила про відповідальність за булінг Юлія Козаченко.

За словами фахівчині Регіонального центру якщо дітям потрібна правова допомога (юридична консультація, складання заяви, інших документів) слід звернутися до Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги за номером 0 800 213 103 (цілодобово і безкоштовно в межах України). Якщо потрібна психологічна допомога необхідно звернутися на Національну «гарячу лінію» з питань попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за номером 116 111.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.