назад

Як реагувати на порушення виборчого законодавства та захищати права виборців – тренінг для юристів та адвокатів системи БПД у Хмельницькому

Особливості реагування на різні типи виборчих порушень розглянули юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокати, що співпрацюють з системою БПД, під час навчання, яке провів громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області Володимир Гарієвський.

Тренінг щодо реагування на виборчі порушення та захисту виборчих прав громадян відбувся 11 липня на базі Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області. Це вже друге навчання для юристів та адвокатів системи безоплатної правової допомоги, організоване в Хмельницькому в межах співпраці з Громадянською мережею ОПОРА.

Як зазначила в. о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Олена Варфоломєєва, завдання тренінгу – підвищити рівень обізнаності юристів центрів та адвокатів, які співпрацюють з системою, у питаннях, що стосуються виборчого законодавства, зокрема щодо реагування на звернення громадян з приводу порушення їхніх виборчих прав.

«Між Законом України «Про вибори народних депутатів України» та законодавством, яке діяло на президентських виборах, існує чимало відмінностей. З огляду на це відрізняються і алгоритми реагування», – пояснив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області Володимир Гарієвський.

Під час навчання розглянули типові порушення, які фіксують в період виборчих кампаній, обговорили, як на них реагувати, яке покарання передбачено для порушників закону та як відновити порушені виборчі права громадян.

До навчання долучилась також регіональна представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області Оксана Кізаєва, яка окреслила основні функції, які виконують представники омбудсмена на місцях, та розповіла про спільні з системою БПД напрямки роботи у сфері захисту прав громадян, зокрема й виборчих.