назад

Як реалізувати своє право на безкоштовні або пільгові ліки роз’яснено членам організацій з вадами зору та слуху

tov slipych 315 та 27 лютого 2017 року фахівець Другого одеського місцевого центру спільно з представником Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів провели правопросвітницькі заходи для осіб з особливими потребами щодо отримання безкоштовних або пільгових ліків відповідно до положень діючого законодавства.

Метою зустрічей було роз’яснення членам Одеської обласної організації «Українське товариство глухих» (далі – УТОГ) та Одеської обласної організації «Українське товариство сліпих» (далі – УТОС):

– змін, яких зазнав Закон України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на адвоката за рахунок держави. Особливу увагу учасники заходів звернули на те, що особи з інвалідністю мають таке право, якщо їх пенсія або соціальна допомога не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (2494 грн), отже їх доходи нижчі вказаної суми;

– права на безоплатний або пільговий відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування.

До відому учасників заходів доведено, що на даний час діє постанова Кабінету Міністрів України 1998 року «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань».

tov slipych 6


tov slipych 8

Учасникам семінарів роз’яснено, що безоплатно та на пільгових умовах (за 50 % вартості) відпускаються лікарські засоби, зазначені у переліку лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, який визначений постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 1996 р. № 1071.

Фахівцем Центру також перелічені категорії захворювань, та наголошено, що безоплатний відпуск лікарських засобів за категоріями захворювань провадиться лише у разі амбулаторного лікування основного захворювання, за яким хворим надано пільги. Хворі на СНІД та ВІЧ-інфіковані незалежно від основного захворювання мають право на безоплатний відпуск лікарських засобів за наявності в них будь-яких інших захворювань.

Також членам УТОГ та УТОС було зазначено, що для того, щоб отримати безкоштовні чи пільгові ліки, перш за все необхідно мати рецепт лікаря, який повинен бути оформлений особистим підписом лікаря та його печаткою, інакше він не має сили.

Присутнім наголошено, що треба обов’язково повідомити лікаря, що Ви маєте право на безкоштовні ліки, посилаючись на постанову Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 року №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань». Також необхідно запитати в лікаря адресу державної аптеки, де можна отримати безкоштовні ліки (до кожної лікарні прикріплена своя державна аптека).

Також осіб з інвалідністю було проінструктовано про подальші дії у разі, коли в аптеці чи лікарні відмовляються надавати ліки. Якщо лікарі та робітники аптеки аргументують відмову тим, що ліків немає, можна звернутись у письмовій формі до завідувача аптеки чи головного лікаря, з запитом на отримання публічної інформації про наявність необхідних препаратів.

tov slipych 9

tov slipych 11

У випадку, якщо ліки необхідно терміново та придбані за власні кошти, витрати на них можливо відшкодувати. Для цього необхідно звернутись до Департаменту праці та соціального захисту населення Одеської міської ради чи Департаменту охорони здоров’я та соціального захисту населення Одеської обласної державної адміністрації (в залежності у чиєму підпорядкуванні знаходиться аптека чи лікарня) відповідного регіону про повернення коштів та додати всі чеки (чеки повинні бути обов’язково з назвою препарату). Отримавши відповідь, у подальшому можна вимагати надання відповідних ліків чи оскаржити відмову до суду.

Одночасно, з метою об’єднання зусиль спрямованих на реалізацію прав осіб на безоплатну правову допомогу, а також здійснення заходів з соціального захисту осіб з інвалідністю між Центром, Одеською обласною організацією «Українське товариство глухих», Одеським обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів та Одеською обласною організацією «Українське товариство сліпих» підписано меморандум про співпрацю.

————————————————————–

За правовою допомогою можна звернутися до Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Одеса, вул. Коблевська, 40. Телефони: (048) 726-14-45, (048) 726-14-44.