назад

Як розірвати шлюб із іноземцем? Успішна справа адвоката з Харківщини.

25 червня 2018 року громадянка Е. звернулась до Третього харківського місцевого центру, про діяльність якого дізналася з відеосюжету на телебаченні, з проблемою, що вона не може розірвати шлюб із громадянином Нігерії, з яким багато років не підтримує зв’язок та жодного дня не жили однією сім’єю, а на сьогоднішній день громадянка бажає створити сім’ю із іншим чоловіком, та зареєстрований шлюб із громадянином Нігерії заважає їй зробити заплановане.

            Клієнт надала відповідні довідки, що підтверджують її статус суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу.

            25 червня 2018 року року Центром було призначено адвоката Анжелу Чепурову для складання відповідного процесуального документу.

            Адвокатом складено відповідну позовну заяву визнання шлюбу недійсним. В заяві вказано, що у 1987 році, клієнт Центру зареєструвала шлюб з громадянином Нігерії який є студентом по обміну між СРСР та Нігерією. Метою укладення шлюбу для громадянки Е. було отримання закордонного паспорту громадянина СРСР для виїзду за кордон, а шлюб з іноземним громадянином мав забезпечити отримання такого паспорту. Інших цілей, а саме , створення сім’ї з проживанням однією родиною в неї не було. Клієнт визнала, що шлюб між нею та студентом із Нігерії визначався як фіктивний. Більше ніколи жодних контактів між ними після реєстрації шлюбу не було.

            Також адвокатом клієнта було надано докази, а саме довідки про місце проживання клієнта Центру, з яких вбачається, що вона з 1987 року як проживала за своїм зареєстрованим місцем проживання, так і проживає там на сьогодні. що говорить про те, що жили вони із громадянином Нігерії окремо та не вели спільного господарства, сімейних відносин в них не було.

            24 жовтня 2018 року Дзержинський районний суд м. Харкова, дослідивши всі матеріали справи вирішив задовольнити позовні вимоги клієнта Центру та визнав її шлюб із громадянином Нігерії недійсним.


Інформація про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях:

Адреса: м. Харків, Майдан Свободи, 5, 6 під’їзд, 3 поверх

Контактний телефон: (057) – 705 – 03 – 52

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України

Офіційний веб-сайт: http://kharkiv.legalaid.gov.ua