назад
13.02.17

Як рибалити, не порушуючи закон

fishingУ вересні 2016 року, вінничанин із другом випливли ввечері на ставок прикормити рибу, щоб зранку порибалити вудками. За цим заняттям друзів застав рибінспектор. Коли чоловіки причалили до берега, інспектор сів у їх човен і відпливши знайшов рибні сітки, а в них – рибу. Сфотографувавши місце події, рибінспектор склав протокол про вчинення адміністративного правопорушення.

Хоча рибалки і заперечували, що то не їхнє знаряддя риболовлі, представник «Вінницярибохорони» склав протокол за частиною 4 статті 85 КУпАП – рибальство із застосуванням заборонених знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел. На підставі протоколу рибінспектора у суді розглядалася справа про притягнення одного з рибалок до адміністративної відповідальності, а його друг був запрошений як свідок.

Вінниччанин, який є особою з особливими фізичними потребами, відразу звернувся за отриманням безоплатної правової допомоги до Вінницького місцевого центру з надання БВПД.

Для представництва інтересів вінничанина з особливими фізичними потребами (ІІІ група інвалідності) в суді, 13 вересня 2016 року йому призначили Олександра Левицького – начальника відділу представництва Вінницького місцевого центру з надання БВПД.

Під час розгляду справи, Олександр Левицький довів, що чоловік і справді здійснював прикорм риби, що підтверджено показаннями свідка. Отже, не має жодних доказів, що сітки належать саме даному громадянину, як це зазначив рибінспектор у протоколі.Vinnytsya Levytskyi

Постановою Вінницького районного суду Вінницької області від 14.11.2016 р. провадження в справі про притягнення чоловіка до адміністративної відповідальності за ч.4 ст.85 КУпАП закрито. Ознайомитися з судовим рішенням можна за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/63687328.

За наявності такого випадку, важливим є роз’яснення правил та заборон рибальства, аби відпочиваючи не порушити закон.

Отже, як вберегтися від порушення закону при вилові риби?

Рибальство – це приватна або промислова ловля риби та інших водних тварин. Згідно ст. 27 Закону України «Про тваринний світ» дозволяється безоплатне любительське і спортивне рибальство для особистого споживання (без права продажу) у визначених водних об’єктах у межах встановлених обсягів безоплатного вилову і за умови додержання встановлених правил рибальства і водокористування.

Незаконним є добування риби, яке здійснюється:

  • без належного дозволу – дозволи на зайняття рибальством видаються органами рибоохорони у різних формах (ліцензії, дозволи, промисловий квиток та талон). Любительське рибальство на водоймах загального користування здійснюється безоплатно і без надання спеціальних дозволів;
  • у заборонений час – наприклад, нерестова заборона вилову чи повна заборона риболовлі в окремих водоймах з охоронюваними видами риб. Все визначається за окремим басейно-територіальним принципом;
  • у недозволених місцях – зокрема, у каналах теплоенергоцентралей, підвідних та скидних каналах електростанцій; у відводах рибогосподарських та меліоративних систем, в шлюзових каналах; поблизу мостів, які охороняються, в межах режимних зон охорони; у радіусі 500 метрів навколо риборозплідних господарств; на зимувальних ямах;
  • із застосуванням заборонених знарядь лову – вибухових і отруйних речовин, електроструму, колючих знарядь лову, вогнепальної і пневматичної зброї, промислових та інших знарядь лову, виготовлених із сіткоснастевих матеріалів усіх видів і найменувань, лов раків у темну пору доби із застосуванням підсвічування. Забороняється, також, промислове рибальство способом багрення, за допомогою брязкал і бовтання;
  • з перевищенням установлених лімітів чи норм вилову – одній особі за одну добу перебування на водоймі дозволяється вилов риба: 3 кг на водоймах загального користування; 5 кг – на водоймах, закріплених за громадськими об’єднаннями, а також ті, де впроваджене платне рибальство; раки: 30 і 50 шт. відповідно. Вивезення, незалежно від терміну перебування на водоймі, дозволяється в розмірі не більше за добову норму, за винятком випадків, коли вага однієї рибини перевищує встановлену норму вилову.

Відповідно до КУпАП, за незначне порушення правил рибальства передбачено попередження або накладення штрафу на громадян від 34 до 170 грн, на посадових осіб від – 170 до 510 грн; за грубе порушення правил рибальства передбачено штраф 340-680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, на посадових осіб – 510-850 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення.

Залежно від ступеня завданих збитків, за грубі порушення передбачена також кримінальна відповідальність: штраф 3400 – 6800 грн або позбавлення волі строком до 3 років з конфіскацією знарядь і засобів лову, та незаконно добутих водних біоресурсів.

Крім штрафу за незаконний вилов правопорушнику нараховується штраф за кожну виловлену рибину, незалежно від її розміру та ваги. В кожної рибини є своя ціна. Так, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №1209 від 21.11.2011 встановлено штрафи в грн.: судак – 510, сом – 425, щука – 340, короп – 306, білий амур, товстолоб – 255, плітка, синець – 85, карась, окунь і верховодка – 17, лящ – 170, лин – 119 грн., краснопірка – 68 грн., підуст – 34 грн.

Отже, адміністративна відповідальність передбачена за порушення таких правил:

  • рибальство із застосуванням вогнепальної зброї;
  • рибальство із застосуванням електроструму;
  • рибальство із застосуванням вибухових або отруйних речовин;
  • рибальство із застосуванням промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел;
  • вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову.

Кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 КК України настає за:

  • знищення нерестовищ риби;
  • вилов риби в період нересту, нечисленних її видів або тих, у відтворенні яких є труднощі;
  • добування великої кількості риби, водних тварин чи рослин або риби чи тварин, вилов яких заборонено.

Нагадуємо, що Вінницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Вінниця, вул. В. Порика, 29. Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).