назад

Як стратегічно правильно реагувати на дії кредитора

суд банкАдвокат Володимир Омелянюк запобіг стягненню кредитної заборгованості з клієнтки Володимир-Волинського місцевого центру з надання БВПД, звернувшись до суду з заявою про застосування строків позовної давності.

Однією з помилок при спілкуванні із банківськими структурами є відсутність стратегічно правильної реакції на ті чи інші дії кредитора, який намагається отримати від вас грошові кошти в рахунок погашення кредиту.

Якщо ви отримали вимогу банку про сплату заборгованості за кредитом, то в разі незгоди з розміром заборгованості, доцільно буде написати фінансовій установі листа, в якому вказати на це. Є шанс, що кредитор сам запропонує вам вигідні умови вирішення спору або погодиться на ваші.

Не можна ніколи залишати поза увагою судові документи (повістки), оскільки це не на вашу користь. Якщо ви разом із компетентним юристом будете брати участь у судовому розгляді, то це значно збільшить відсоток вірогідності вирішення справи на вашу користь.

Отримавши повістку про розгляд у судовому засіданні позову банку щодо стягнення значної суми заборгованості за кредитом, який був оформлений у 2012 році, боржниця звернулася до Володимир-Волинського місцевого центру з надання БВПД.
Банк вимагав стягнення з кредиторки більше 11 тис. грн., з яких лише 374 грн. були заборгованістю за кредитом, а решта суми складали відсотки, пеня, шраф тощо.
Центром було прийняте рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги та видано доручення адвокату Миколі Омелянюку. Ознайомившись із документами клієнтки та вислухавши її пояснення, адвокатом було встановлено, що боржниця 19.09.2012 року отримала кредит у розмірі 500 грн. у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 30% на рік на суму залишку заборгованості за кредитом. Після 25 квітня 2013 року будь-якого погашення кредиту відповідачем не здійснювалось. Таким чином, останнім моментом виникнення заборгованості слід вважати цю дату і саме з цього часу у банку виникло право на пред’явлення позову. Проте з вимогами про повернення заборгованості за кредитом банк звернувся лише 16 травня 2016 року. У зв`язку з цим, адвокатом підготовлено та подано письмову заяву до суду про застосування строку позовної давності.
Законодавством встановлено, що з вимогою про захист свого права чи інтересу можна звернутись до суду в межах позовної давності, а загальний строк позовної давності встановлено у три роки.
За таких обставин Володимир-Волинський міський суд Волинської області прийшов до висновку, що позов про стягнення заборгованості по кредиту було подано з пропуском трирічного строку позовної давності та пропуском річного строку щодо вимог про стягнення штрафу, а тому у задоволенні позову банку повністю відмовив.

Нагадаємо, Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД знаходиться за адресою м. Володимир-Волинський, вул. Устилузька, 19, тел.: (03342) 38011, 38016.

Звернутися до Центру можна також за Skype-профілем: volodymyr-volynskyy.legalaid з понеділка по п’ятницю з 09.00 до 18.00 години.