назад

Як стягнути заборгованость по аліментам? Пояснюють фахівці Новоград-Волинського місцевого центру з надання БВПД

23.09.2016 - alimentyПорядок стягнення аліментів за рішенням суду передбачений ст. 74 Закону України «Про виконавче провадження» (далі – Закон). У разі наявності заборгованості зі сплати аліментів понад три місяці стягнення може бути звернено на майно боржника. Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника.

Як пояснюють у Новоград-Волинському місцевому центрів, за наявності заборгованості із сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець може звернутися до правоохоронних органів із поданням (повідомленням) про притягнення боржника до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів.

За положеннями ст. 196 СК України при виникненні заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1 % від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. Таким чином, для стягнення пені за прострочення виплати аліментів клієнтці необхідно звернутись із відповідною позовною заявою до суду.

Якщо Ви підпадаєте під категорію осіб, які відповідно до статті 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, Ви можете звернутися до Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою вул. Івана Франка, 31-А і фахівці центру призначать адвоката від держави для складання позовної заяви до суду щодо необхідності стягнення аліментів. Якщо ж Ви не підпадаєте під категорію осіб – малозабезпечені, діти-сироти, інваліди, учасники бойових дій та інше, які мають право на БВПД, то, у будь-якому випадку, фахівці центру нададуть вам кваліфіковану безоплатну консультацію.