назад
19.01.23

Як система БПД реалізує «Програму відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» в умовах воєнного стану

Незважаючи на умови воєнного стану, пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» (далі – Програма) впроваджувався на базі системи надання безоплатної правової допомоги в усіх регіонах країни, окрім тимчасово окупованих територій.

Відтак, впродовж минулого року регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги прийняли 81 рішення про застосування Програми, стільки ж видали доручень посереднику для проведення медіації під час кримінального провадження між потерпілим та неповнолітнім, який вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин. Залучення потерпілого до Програми це можливість для нього брати безпосередню участь у розгляді питань щодо усунення завданої шкоди. Успішне проходження Програми для неповнолітнього, це, насамперед, про усвідомлення наслідків власних дій і можливість їх виправити, відновити почуття власної гідності, самоповаги та поваги інших, а також про можливості бути звільненим від кримінальної відповідальності або отримати пом’якшення покарання, тож таким шансом минулого року скористались 64 підлітки.

Співпраця з пробацією

У жовтні минулого року Координаційний центр з надання правової допомоги та Державна установа «Центр пробації» підписали спільний наказ про взаємодію у межах «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Цим наказом визначено Порядок взаємодії регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та уповноважених органів з питань пробації у межах реалізації  Програми. Зокрема, передбачено надання органами пробації консультативної підтримки регіональним центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги з питань обрання можливих додаткових засобів ресоціалізації та розвитку особистості конкретного неповнолітнього, який є підозрюваним – обвинуваченим у вчиненні кримінального правопорушення.

На Рівненщині співпраця системи БПД з філією Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області налагоджена вже давно. На рахунку фахівців обох установ – вже чимало вдало організованих та втілених в життя спільних ініціатив і проєктів. Юристи системи БПД надають консультації підобліковим пробації та її працівникам, у свою чергу фахівці пробації постійно долучаються до заходів, які проводить система БПД. Не став винятком і пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

На Рівненщині цей проєкт стартував у 2020 році. З того часу фахівці пробації активно долучались до роботи з неповнолітніми в рамках Програми та до правопросвітницької діяльності. Психологи пробації надавали професійну допомогу у складанні психологічного портрета неповнолітнього та рекомендацій щодо корекційної Програми, вносили свої пропозиції та зауваження під час проведення круглих столів, семінарів, робочих нарад, присвячених реалізації відновного правосуддя за участі неповнолітніх.

Відтак, коли було затверджено Порядок взаємодії регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги  та уповноважених органів з питань пробації, на Рівненщині, фактично, робота не розпочалась, а продовжилась та посилилась.

Так, лише впродовж листопада – грудня 2022 року, завдяки спільній роботі фахівців БПД, пробації та посередників було вдало реалізовано відразу три кейси в рамках Програми.

«Важко переоцінити роль фахівців пробації у роботі з неповнолітніми «на місцях». Адже, одна із проблем – робота з неповнолітнім та потерпілою стороною у віддалених районах області, контроль реалізації визначених заходів ресоціалізації та соціальної реабілітації», зауважив  начальник філії ДУ «Центр пробації» у Рівненській області Олександр Адамець.

Всього протягом 2-х місяців з моменту запровадження взаємодії з органами пробації, у 7-ми випадках посередники отримали від фахівців органів пробації загальну інформацію про неповнолітнього, зокрема його соціально-психологічну характеристику. Така інформація допомагає законному представнику неповнолітнього та посереднику у процедурі медіації працювати з істинними потребами та інтересами неповнолітнього, причинами та наслідками вчиненого правопорушення.

Враховуємо досвід й напрацьовуємо перспективи співпраці в реалізації Програми на майбутнє

На Хмельниччині директорка регіонального центру Наталія Стьопіна і прокурор відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Хмельницької обласної прокуратури Ірина Гаврилюк обговорили окремі питання, пов’язані залученням медіаторів для проведення медіації у зв’язку з приведенням нормативно-правових актів системи БПД у сфері медіації у відповідність до вимог прийнятого Верховною Радою України Закону України «Про медіацію» медіаторів та формування Реєстру медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, для проведення медіації з потерпілими та неповнолітніми, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.

Наприкінці минулого року у Львові відбувся семінар «Перспективи розвитку в Україні відновних підходів у кримінальному провадженні». Учасниками заходу були 30 суддів Львівщини. З ініціативою до Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України провести такий захід для суддів виступили представники Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області. Семінар проведено із залученням фахівців управління впровадження альтернативних способів врегулювання спорів Координаційного центру з надання правової допомоги, медіаторів та за підтримки Львівського регіонального представництва КМЄС в Україні.

Присутні ознайомились з національним й міжнародним законодавством у сфері медіації та відновного правосуддя. Після чого, судді мали змогу працювати в групах, в яких аналізували ситуаційні приклади, які передавались на медіацію посередникам з числа адвокатів у межах реалізації у Львівській області пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», а також звернення, які передавались медіаторам у межах проєкту «Впровадження відновного правосуддя в Україні», що реалізовувався громадською організацією «Інститут миру і порозуміння» та Верховним судом.

«Кожен такий захід взаємодії, дискусій та обміну досвідом, безумовно є рушійною силою для подальшого розвитку в Україні відновних підходів для запобігання повторенню кримінальних правопорушень, зміни погляду суспільства на сучасне кримінальне судочинство», – підсумувала Ірина Бондаренко, начальниця управління впровадження альтернативних способів врегулювання спорів та одна з тренерів заходу та одна з тренерок заходу.

Через власні емоції ледь не опинився на лаві підсудних – врятувало відновне правосуддя

16-річний хмельничанин Ігор, посперечався зі своїм однолітком Андрієм і зопалу вдарив його двічі по обличчю. Як наслідок, Андрій опинився в травмпункті зі зламаним носом, а Ігор – на лаві підсудних. За необачний вчинок хлопцю загрожувало покарання від штрафу чи виправних робіт до обмеження волі на строк до двох років.

Коли хлопцеві та його батькам запропонували взяти участь у пілотному проєкті з відновного правосуддя, вони одразу погодилися. Не відмовилися і представники потерпілого підлітка.

У Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області в справі Ігоря призначили посередницю – адвокатку Людмилу Адамчук. За її участі було досягнуто домовленості з Андрієм та його матір’ю про відшкодування шкоди, завданої здоров’ю хлопця. Водночас Ігор, який вже зрозумів, що суперечку можна було вирішити без кулаків, погодився пройти заходи з ресоціалізації, а саме відвідувати заняття з психологом Хмельницького обласного центру соціальних служб, із яким регіональний центр уклав меморандум.

У результаті Ігор щиро розкаявся в скоєному, сплатив сім’ї потерпілого десять тисяч гривень як компенсацію за шкоду, завдану здоров’ю, та моральну шкоду, а суд звільнив хлопця від покарання.