назад
26.05.23

Як система БПД співпрацює з Представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

На початку року Координаційний центр з надання правової допомоги та Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини підписали Меморандум про співпрацю. Спільна робота в регіонах, а саме: проведення робочих зустрічей, моніторингових візитів та онлайн консультувань в місцях несвободи, сприяє недопущенню порушень прав і свобод людини.

Щоб удосконалити механізми співпраці та визначити можливі напрями подальшої співпраці, фахівці системи безоплатної правової допомоги зустрілися з регіональними представниками омбудсмана. Серед важливих завдань – підвищення рівня поінформованості громадян щодо можливостей отримання безоплатної правової допомоги та звернення до Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Так, у Тернополі, Львові, Запоріжжі, та Одесі очільники системи БПД спільно з Представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини проговорили  проблемні питання взаємодії в умовах воєнного стану, а також визначили плани спільної роботи на найближчий час: затвердили графіки моніторингових візитів до місць несвободи, щоб виявити стан забезпечення прав і свобод людини.

«Ми з партнерами домовилися координувати зусилля, серед планів – розробка та реалізація  спільних проєктів та програм, метою яких є утвердження верховенства права та посилення гарантій прав та свобод людини», — підкреслює очільниця системи БПД Тернопільщини Ірина Хондогій.

На Закарпатті керівник системи БПД Василь Попадинець та регіональний представник омбудсмана  Андрій Крючков, домовились про посилення взаємодії в наданні правової допомоги та дотриманні прав  членів сімей військових і цивільних осіб, які зникли безвісти за особливих обставин, внутрішньо переміщених осіб й  військовослужбовців, які проходять військову службу. Окремо обговорили питання дотримання прав людини органами досудового розслідування, військовою службою правопорядку та територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

На Хмельниччині та Прикарпатті керівництво системи БПД регіонів, спільно з фахівцями Національної поліції та Представниками Уповноваженого ВРУ з прав людини в регіонах відвідали ізолятори тимчасового тримання. Окрім моніторингу умов тримання осіб в ізоляторі та ситуації із забезпеченням прав затриманих фахівці провели навчальний захід для працівників.

«Важливо нагадувати працівникам ізолятора вимоги порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», – розповідає директорка Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Наталія Стьопіна.

Важливим напрямом взаємодії системи БПД з офісом омбудсмана є проведення спільних консультувань в місцях несвободи.

Так, в Полтавській області фахівці системи спільно з Представником Уповноваженого ВРУ з прав людини в області Владиславом Носенком та Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в області Вірою Яковенко запровадили практику щомісячних прийомів засуджених в онлайн форматі.