назад

Як тимчасово виборцю змінити місце голосування?

297-1Не завжди на час проведення виборів громадяни перебувають за місцем реєстрації, та це не означає, що вони не мають можливості взяти участь у виборах. 4 лютого 2019 року на базі Новоселицького районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Чернівецькій області та філії Державної установи «Центр пробації» у Чернівецькій області проводились зустрічі на тему «Як тимчасово виборцю змінити місце голосування?».

Якщо у зв’язку з навчанням, роботою, виїздом за кордон чи іншими подіями виборець не може проголосувати на загальнодержавних виборах за зареєстрованим місцем проживання, він може тимчасово (на період їх проведення) змінити місце голосування.

«Для цього потрібно написати заяву про тимчасову зміну місця голосування із зазначенням дільниці чи адреси, за якою громадянин бажає проголосувати. Відповідна заява подається до органу ведення Державного реєстру виборців, – пояснила головний спеціаліст Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Зузуля. – При поданні заяви громадянин пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, – паспорт громадянина України (у вигляді книжечки або у вигляді картки) або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України). Військовослужбовці, які є громадянами України, з цією метою можуть пред’явити посвідчення військовослужбовця або військовий квиток».

Звертаємо увагу, що заява виборця про тимчасову зміну місця голосування подається до органу ведення Державного реєстру виборців особисто. Надсилання вказаної заяви поштою (електронною поштою) законодавством не передбачено.

297-2

До заяви додаються документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси. У разі, якщо до заяви додаються копії документів, їх оригінали пред’являються органу ведення реєстру для перевірки вірності цих копій.

«У випадку звернення до органу ведення реєстру виборця, в якого немає зареєстрованого місця проживання, йому пропонується визначити свою виборчу адресу за погодженням із центром обліку (який відповідно до закону веде облік бездомних осіб) або соціальною службою (у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб)», – роз’яснила головний спеціаліст Новоселицького бюро правової допомоги Світлана Гузун.

Виборець, який проживає в Україні та перебуватиме в день виборів за її межами, може звернутися з заявою про тимчасову зміну місця голосування до органу ведення реєстру за своєю виборчою адресою або до органу ведення реєстру в Міністерстві закордонних справ України.

Важливо! Заяву про тимчасову зміну місця голосування необхідно подати не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року, тобто до 25 березня 2019 року включно.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).