назад

44545777 348741535694076 5913073744909172736 nУчасть у бойових діях для багатьох стає переломним моментом, що змушує переглянути усталені життєві пріоритети і прагнення. Безумовно, війна загартовує характер і породжує бажання бути незалежним, стати самому собі господарем. Саме тому багато учасників АТО, після повернення додому мріють започаткувати власну справу. Однак, завжди постає питання: де взяти гроші.

Щоб отримати допомогу з державного бюджету на відкриття бізнесу потрібно мати статус безробітного. Для цього необхідно стати на облік у державну службу зайнятості незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування. Призначення та надання матеріального забезпечення на випадок безробіття учасникам АТО проводиться з урахуванням норм Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».  Умови та  порядок  виплати  допомоги  передбачено Порядком  надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності затвердженого наказом Міністерства соціальної політики України 15.06.2015 року №613.

Щоб зареєструватись у державні службі зайнятості необхідно подати такі документи:

– паспорт;

– ідентифікаційний код;

– трудову книжку, військовий квиток, цивільно-правовий договір, інші документи про зайнятість;

– документи про освіту;

– довідку МСЕК (для інвалідів, які отримують пенсію по інвалідності);

– довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для ВПО);

– посвідчення УБД, інваліда війни.

Виплати нараховуються з восьмого дня реєстрації в державні службі зайнятості. Розмір допомоги встановлюється індивідуально, залежно від страхового стажу, підстав звільнення та розміру заробітної плати, отримуваної перед звільненням.

Через місяць після реєстрації в державні службі зайнятості, за умови якщо протягом місяця особа не буде працевлаштована за сприяння державної служби зайнятості, необхідно подати заяву про отримання одноразової допомоги на відкриття власної справи та бізнес-план.

Заяву та бізнес-план розглядає комісія з питань одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності. Рішення приймає директор державної служби зайнятості з урахуванням висновків комісії протягом 10 робочих днів після подання учасником АТО усіх необхідних документів. У разі прийняття позитивного рішення, учасник АТО повинен зареєструватись як фізична особа підприємець чи юридична особа та подати до державної служби зайнятості, документи, що підтверджують реєстрацію.

Остаточне рішення про виплату допомоги приймається протягом 14 робочих днів після державної реєстрації.

Право на виплату допомоги втрачається, якщо протягом 30 календарних днів після прийняття рішення про надання виплати особа не пройшла державну реєстрацію фізичної особи підприємця чи юридичної особа без поважних причин.

1) хвороба громадянина;

2) смерть членів його сім’ї та родичів;

3) догляд за хворою дитиною віком до 14 років;

4) відвідування закладів охорони здоров’я, судових та правоохоронних органів, військових комісаріатів;

5) інші обставини, які об’єктивно унеможливлюють реєстрацію, що підтверджується відповідними документами.

Перерахунок належної до виплати суми коштів допомоги по безробіттю здійснюється на особовий рахунок безробітного протягом 30 календарних днів з дня подання ним до державної служби зайнятості заяви про надання допомоги та бізнес-плану.

Отже, здійснивши всі вище зазначені дії фізична особа, яка ще вчора була безробітною, сьогодні може отримати допомогу від держави як підприємець для відкриття власної справи.

Дану інформацію головний спеціаліст Зборівського бюро правової допомоги Тетяна Зварич надала 19 жовтня 2018 року під час консультування у приміщенні Зборівського військового комісаріату.

Також, у рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» проводилося інформування присутніх та надання практичних рекомендацій щодо захисту прав громадян з найбільш актуальних питань.

Отримати безоплатну правову допомогу можна звернувшись за адресою:

м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 47,тел.: (03540) 2-21-70, zborivske@legalaid.te.ua;

м. Кременець, вул. Шевченка, 59а, тел.: (03546)2-52-33, kremenets.ternopil@legalaid.te.ua, Skype: kremeneckiy_mc.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).