назад

Як удосконалити доступ до безоплатної правової допомоги для мешканців Закарпаття, – радилися учасники круглого столу в Мукачеві

Mukach 3   У вівторок, 28 березня, за сприяння Координаційного центру з надання правової допомоги (м.Київ) та ініціативи Правозахисного фонду «Розвиток», у Мукачеві відбулося засідання круглого столу «Розширення доступу до безоплатної правової допомоги мешканців Закарпатської області», що мав на меті обговорити удосконалення надання правових послуг мешканцям територіальних громад Закарпаття через прийняття програм з надання безоплатної правової допомоги та створення спеціалізованих комунальних установ.
    Перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок, директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець, координаторка Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» МФ «Відродження» Ольга Гальченко, виконавча директорка ПФ «Розвиток» (м.Мукачево) Наталія Козир, регіональний координатор Уповноваженого з прав людини в Закарпатській області Олег Григор’єв, директори місцевих центрів з надання БВПД та керівники бюро правової допомоги в області, представники місцевої влади зібралися за круглим столом, аби обговорити дієві механізми розбудови комплексної системи надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги в Закарпатській області через впровадження міських та районних цільових програм з надання безоплатної правової допомоги або створення комунальних установ з надання БПД. На думку учасників, це сприятиме захисту конституційних прав та інтересів мешканців територіальних громад Закарпаття, особливо соціально незахищених представників краю, у тому числі – національних меншин, фінансовий стан яких не дозволяє їм самостійно оплачувати послуги правової допомоги.
 Mukach 3
    На важливості дієвої правової підтримки територіальних громад у своєму виступі акцентував Мирослав Лаврінок, зазначивши, що розбудова комплексної децентралізованої системи надання безоплатної первинної правової допомоги в Україні можлива через створення комунальних установ з надання БПД. «Систему надання правової допомоги можна назвати ефективною, якщо вона відповідає низці ознак, зокрема є доступною в територіальному вимірі. З метою забезпечення доступу до первинної правової допомоги, місцеві територіальні громади мають можливість створювати комунальні установи або на конкурсних засадах залучати юридичних чи фізичних осіб приватного права. Таким чином, кожна громада залежно від своїх потреб і можливостей може обирати найприйнятнішу для себе модальність роботи», – наголосив він.
Mukach 4    Про те, як нині працює державна система БПД на Закарпатті  розповів Василь Попадинець. Наталія Козир ознайомила присутніх із діяльністю ПФ «Розвиток», зазначивши, що Правозахисний фонд є благодійною організацією, який діє вже 7 років:  «Наша місія – навчити людей захищати свої права. Тому надання безоплатної первинної правової допомоги всім особам, які знаходяться під юрисдикцію України є одним із наших завдань».
Mukach 2    Директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко, з урахування практики надання безоплатної правової допомоги в регіоні, підтримав тезу щодо більшої ефективності надання послуг правової допомоги через співпрацю з територіальними громадами та органами місцевого самоврядування,  зазначивши, що «наразі в Закарпатській області вже створені три об’єднані територіальні громади – Вільховецька, Полянська, Тячівська. Станом на сьогодні обласною радою не затверджений Перспективний план територій громад Закарпатської області».
    Про специфіку роботи Мукачівської райдержадміністрації  розповів її голова Сергій Гайдай, висловивши своє бачення можливих перспектив створення комунальної установи з надання БПД у подальшому.
    Наразі в Закарпатській області безоплатну правову допомогу місцевим мешканцям надають три місцеві центри з надання БВПД та 13 бюро правової допомоги, звернувшись до яких кожен мешканець краю може отримати безоплатну первинну правову допомогу (юридичні консультації та роз’яснення правового характеру) та вторинну (представництво інтересів у судах, складення документів процесуального характеру) – у разі належності до визначених законодавчо категорій.
    Захід відбувся у рамках проекту «Створення комплексної системи надання безоплатної правової допомоги в Закарпатській області», що реалізується ПФ «Розвиток» за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади, та Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду “Відродження”.