назад
20.04.18

Як відшкодувати шкоду при укусі собаки

697585

«Ти назавжди у відповіді за тих, кого приручив» саме так стверджує А. де Сент-Екзюпері у знаменитому творі «Маленький принц». Проте, не завжди люди дотримуються цього принципу, особливо це стосується утримання домашніх улюбленців. Як правило, в нашій країні власники агресивних тварин не бажають вдягати на них намордники або взагалі використовувати повідки під час прогулянок, що створює суттєву небезпеку для оточуючих людей. У зв’язку з цим кожен з нас може зіткнутися з потенційною небезпекою нападу собаки та отримати відповідні тілесні ушкодження.

Як діяти громадянам у випадках, коли їх покусала собака чи можна отримати компенсацію та які докази необхідні для цього консультують фахівці Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Полтавській області.

Стаття 9 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» визначає, що особи, які утримують домашніх тварин, мають право з’являтися

з ними поза місцями їх постійного утримання (супроводжувати їх), але при цього дана особа зобов’язана забезпечити безпеку оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди супроводжуваною домашньою твариною.

Стаття 154 кодексу України про адміністративні правопорушення визначає, що, тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи незареєстрованих собак, або приведення в громадські місця, або вигулювання собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах на яких зроблено спеціальну відмітку) чи в невідведених для цього місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 17 до 51 грн. і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від 51 до 85 грн.

Якщо ті ж самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людей або їх майну, а так само повторне протягом року вчинення вищезазначеного порушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від 51 до 85 грн. з конфіскацією тварин і на посадових осіб від 68 до 119 грн.

Слід зазначити, що стаття 1187 Цивільного кодексу України передбачає, що

джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов’язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб. Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об’єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Особа, яка здійснює діяльність, що є джерелом підвищеної небезпеки, відповідає за завдану шкоду, якщо вона не доведе, що шкоди було завдано внаслідок непереборної сили або умислу потерпілого.

При укусі собаки, з його власника можна в судовому порядку вимагати відшкодування матеріальної шкоди. Цивільним кодексом України передбачено, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є втрати, яких особа зазнала у зв’язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає: у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім’ї чи близьких родичів; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку із знищенням чи пошкодженням її майна; у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Звертаємо Вашу увагу, що моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов’язана з розміром цього відшкодування. Моральна шкода відшкодовується одноразово, якщо інше не встановлено договором або законом.

У ситуаціях з нападом собак, надзвичайно важливими є докази, адже головне довести, що особа є власником собаки, надати докази ушкоджень та витрат на лікування. Безпосередньо після нападу собаки необхідно зафіксувати такий факт шляхом звернення до закладу охорони здоров’я. Це необхідно не тільки для отримання медичної допомоги, а і для отримання довідки, в якій буде зафіксований факт нападу тварини. В медичному закладі можна також провести експертизу тимчасової непрацездатності особи та отримати листок непрацездатності, якщо нападом собаки були нанесені суттєві тілесні ушкодження.

Всі медичні документи, амбулаторну карту, всі довідки та виписки з історії хвороби, виписки з журналу реєстрації викликів швидкої допомоги і опис стану відразу після укусу, особливо якщо там були зафіксовані нервовий стрес або шок – також збирайте для залучення до матеріалів справи.

Дізнайтеся, хто господар собаки, направте йому претензію в письмовому вигляді з повідомленням про вручення, де вкажіть скільки Ви хочете отримати грошей і в які терміни. Претензія в даному випадку не є обов’язковою, але, можливо, що господар тварини сам піде Вам назустріч, і не буде необхідності звертатися до суду, витрачаючи час та кошти на представника. Якщо господар уваги до Вашого прохання не виявив, однозначно необхідно йти до суду, і чим швидше Ви це зробите, тим краще для результату, тим більше шансів отримати грошове відшкодування.

Позовна заява про відшкодування майнової шкоди подається в порядку цивільного судочинства. Відповідно до ч.3. статті 28 Цивільного процесуального кодексу України позови про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи, чи шкоди, заподіяної внаслідок вчинення злочину, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача або за місцем заподіяння шкоди. За подання позовної заяви у справах про відшкодування шкоди, завданої внаслідок нападу собаки, якщо особі було завдано каліцтво, інше ушкодження здоров’я, позивач звільняється від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях. До позовної заяви додаються докази (довідка травмпункту, в якій зафіксовано характер нанесених тілесних ушкоджень і вид наданої медичної допомоги; копія картки звернення за антирабічною допомогою, висновок фахівця в галузі судової медицини, що встановлює тяжкість тілесних ушкоджень; копія протоколу про адміністративне правопорушення; квитанції за придбані лікарські препарати, бинти тощо; фото/відео нападу собаки; квитанції за ремонт пошкоджених речей або докази вартості речей; прізвище, ім’я, по батькові, контактні дані свідків тощо.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40. Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.