назад

Як відстояти свої права в разі травмування на вулиці?

281-2Чи може людина, яка послизнулась і травмувалась на вулиці, отримати компенсацію за свої забої і переломи? Хто повинен нести відповідальність за стан доріг? Про це розповіли 29 січня 2019 року спеціалісти Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Правопросвітницькі заходи відбулися і на базі Сокирянського, і на базі Кельменецького районних центрів зайнятості.

Конституція України як основний закон визначає, що кожному громадянину гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Кожен має право на відшкодування за рахунок держави або органів місцевого самоврядування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю таких органів при здійсненні ними своїх повноважень.

Як діяти в разі отримання травми чи збитків, якщо падіння відбулося на слизькій дорозі?
• Знайти свідків даного нещасного випадку та взяти у них контактні дані.
• У разі відсутності свідків – сфотографувати місце падіння з прив’язкою до об’єктів нерухомості, на яких є вивіски (бажано).
• Уважно подивитися навкруги, можливо, поблизу знаходиться банківська установа, магазин, у яких зазвичай є камери зовнішнього спостереження.
• Викликати швидку допомогу за місцем травмування. Прослідкувати, щоб лікарі зафіксували, що травма отримана внаслідок падіння на слизькій ділянці за певною адресою та в певний час, і надали відповідну довідку. Бажано також записати особисті дані бригади медичних працівників, які доставили вас з місця падіння до лікарні.
• Викликати поліцію для складання протоколу та фіксації факту травмування.
• Написати відповідну заяву до правоохоронних органів. Усі дані, відображені в заяві, будуть внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
• Пройти судово-медичну експертизу, яка необхідна для визначення ступеня тяжкості тілесного ушкодження.
• Якщо немає можливості викликати швидку допомогу та поліцію, необхідно звернутися до найближчого травмпункту. В амбулаторній картці лікар повинен зафіксувати з ваших слів: де, коли і за яких обставин отримано травму, хто при цьому був присутнім.

Кому висувати претензії?

Усе залежить від території, на якій стався нещасний випадок.

Законодавче визначення «прибудинкова територія» закріплене щодо багатоквартирного будинку в Правилах утримання жилих будинків та прибудинкових територій, відповідно до яких це територія навколо багатоквартирного будинку, визначена актом на право власності чи користування земельною ділянкою й призначена для обслуговування багатоквартирного будинку. Схоже визначення містить Закон України “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку”. Водночас, згідно із Законом України “Про благоустрій населених пунктів”, прибудинкову територію необхідно розуміти як один з об’єктів у сфері благоустрою населених пунктів, який може включати в себе серед іншого такі елементи:
• покриття площ, вулиць, доріг, проїздів, алей, бульварів, тротуарів, пішохідних зон і доріжок відповідно до діючих норм і стандартів;
• обладнання (елементи) дитячих, спортивних та інших майданчиків;
• малі архітектурні форми тощо.

Стосовно територій навколо будівель підприємств, то законодавство визначає поняття «території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору», які також є об’єктом у сфері благоустрою й включають ті самі елементи.

Чинне законодавство покладає обов’язок утримувати прибудинкову територію в належному стані саме на власника (балансоутримувача) об’єкта благоустрою (стаття 25 Закону України “Про благоустрій населених пунктів”). До того ж такий обов’язок не залежить ані від пори року, ані від погодних умов. Органи державної влади та місцевого самоврядування можуть також утворювати спеціалізовані підприємства державної та комунальної власності, метою яких буде утримання об’єктів благоустрою (стаття 15 Закону України “Про благоустрій населених пунктів”).

Дорожня мережа України перебуває в державній власності. Відповідно до статті 24 Закону України “Про дорожній рух”, кожна дорога має “власника”. За дороги загальнодержавного значення (між містами України) відповідає Державна служба автомобільних доріг України, а за дороги в містах – комунальні підприємства органів місцевого самоврядування.

281-1

Інформацію про власника можна дізнатися за запитом до органів місцевої влади.

Отримання компенсації

Перед зверненням до суду чи безпосередньо до підприємства-правопорушника потерпілий, насамперед, має потурбуватися про доказову базу щодо:
• наявності травми, що підтверджується довідками з лікарні, в яких би вказувався вид травми та обставини, за яких вона отримана, тощо;
• наявності порушення прав громадянина у сфері благоустрою: можна зробити кілька фото із зазначенням дати та часу, заручитися підтримкою свідків пригоди; не зайвим буде звернутися до інспекції з благоустрою населеного пункту;
• підтвердження того, що завдано матеріальних втрат: рецепт лікаря, чеки, квитанції з аптек тощо;
• підтвердження того, що завдано моральної шкоди (за наявності): висновки лікарів, показання свідків, які б підтвердили тяжкість моральних страждань, рецепти лікаря на придбання спеціальних лікарських засобів для боротьби з депресією, іншими психічними розладами, що виникли внаслідок отримання травми.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: смт Кельменці, вул. Довженка, 9, тел. (0 3732) 2-02-01.
До фахівців Сокирянського бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: м. Сокиряни , вул. Центральна, 41А, тел.(0239) 2-03-68.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні)