назад
23.02.17

Як врегулювати ДТП за допомогою Європротоколу – консультують фахівці Вінницького бюро правової допомоги

Vinnytsya1 buroДо Вінницького бюро правової допомоги звернувся громадянин К., якого притягнули до адміністративної відповідальності за ст. 124 КУпАП (скоєння дорожньо-транспортної пригоди). Вивчивши матеріали справи та проаналізувавши ситуацію, працівники бюро правової допомоги надали консультацію, та при цьому встановили, що особа, взагалі могла уникнути відповідальності, оскільки вказану пригоду можна було врегулювати за допомогою Європротоколу.

З огляду на це, працівники Вінницького бюро правової допомоги підготували роз’яснення та рекомендації щодо порядку врегулювання ДТП.

Дорожньо-транспортна пригода — подія, що сталася під час руху транспортного засобу, внаслідок якої загинули або поранені люди чи завдані матеріальні збитки.

Порядок першочергових кроків на місці ДТП:

  • водій зобов’язаний  негайно зупинити транспортний засіб і залишатися на місці пригоди;
  • вжити заходів щодо надання першої медичної допомоги в разі потреби;
  • вжити всіх можливих заходів для збереження слідів пригоди;
  • повідомити про пригоду органи поліції. 

evroprot

 

Також, водії мають змогу самостійно оформити ДТП, згідно до п.33.2 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», склавши Повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду (Європротоколу) за наявності наступних умов:

1. Обидва транспортні засоби – учасники ДТП мають діючі поліси обов’язкового страхування.

Примітка: наявність у іншого учасника ДТП полісу страхування не дає 100% гарантії того, що він є застрахованим, адже поліс може бути не діючим чи не оплаченим. Цю інформацію можна отримати на сайті МТСБУ. Окрім цього, звертаємо увагу на те, що певні категорії громадян звільняються від страхування (учасники бойових дій, інваліди війни, інваліди I групи), в такому випадку Європротокол не застосовується.

2. Відсутні травмовані (загиблі) люди, тобто, шкода завдана лише транспортним засобам.

Примітка: Відповідно до розпорядження Нацкомфінпослуг № 3471 від 29.12.2015, розмір страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення Європротоколу з 01 лютого 2016 року становить 50 000 гривень потерпілому. Таким чином, шкода завдана при ДТП не має перевищувати вказаної суми, оскільки різницю необхідно будете стягувати з винного, в тому числі і в судовому порядку.

3. У водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Примітка: При цьому Закон не зобов’язує водіїв в обов’язковому порядку проходити медичний огляд на стан сп’яніння та не включає таку довідку до переліку обов’язкових документів, необхідних для врегулювання страхової події.

4. Згода водіїв транспортних засобів щодо обставин її скоєння, тобто, один із водіїв безумовно визнає вину та не заперечує щодо обставин її скоєння.

Прийнявши спільне рішення щодо оформлення ДТП в порядку Європротоколу, та за наявності 4 викладених вище обставин, водії можуть приступити до його складання. У такому разі водії транспортних засобів після складення повідомлення мають право залишити місце дорожньо-транспортної пригоди та звільняються від обов’язку інформувати відповідні підрозділи Національної поліції про її настання.

Даний бланк водії отримують у страховика, коли укладають з ним поліс страхування. Рекомендації щодо його складення (заповнення) містяться на зворотній стороні такого бланку.

У разі відсутності взаємної згоди щодо обставин ДТП або ж при наявності потерпілих, чи за інших обставин передбачених законодавством, необхідно викликати поліцію.

Так, прибувши на місце ДТП, згідно Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі (Наказ № 1395 07.11.2015) працівники поліції:

  • складають протокол про адміністративне правопорушення;
  • складають схему ДТП;
  • відбирають пояснення в учасників та очевидців пригоди.

У випадках, коли внаслідок ДТП її учасникам заподіяно тілесних ушкоджень, викликається слідчо-оперативна група для проведення слідчих дій на місці пригоди.

Отже, протокол про адміністративне правопорушення складається на особу, яка скоїла зіткнення. Основні моменти, на які необхідно звернути увагу:

  • перед підписанням протоколу, необхідно досить уважно з ним ознайомитись, і якщо є якісь зауваження або неточності, про це необхідно зазначити в поясненнях до нього;
  • прослідкувати, щоб вказані свідку були внесені до протоколу;
  • пояснення повинні бути виваженими та чіткими (дані пояснення краще писати в інший день, оскільки після ДТП водій меже перебувати в шоковому стані;
  • підпис  в протоколі,  ні в якому разі не засвідчує, що водій визнав свою вину, а лише підтверджує той факт, що ознайомився з протоколом, дані в який внесені вірно та отримав його копію.

Після оформлення вказаних вище документів, працівниками поліції дана справа направляється до суду за місцем скоєння пригоди або ж за місцем проживання правопорушника, так як дана категорія справ розглядається в судовому порядку і лише суд визначає хто є винним в ДТП, а не інспектор на місці зіткнення.

У разі оформлення ДТП працівниками поліції, ліміти страхового відшкодування будуть становити: 100 000 (за шкоду спричинену майну потерпілого) та 200 000 (за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілого).  

Порядок дій, які необхідно виконати для отримання відшкодувань від страховика, а у випадку, якщо інший учасник ДТП не застрахований можна скачати за посиланням: https://yadi.sk/i/W-9-mS-03ENvbW.

Отже, врегулювання ДТП по Європротоколу:

–    особа, винна в ДТП, не притягується до адміністративної відповідальності;

–    швидке врегулювання ДТП та отримання виплати до 90 днів;

Врегулювання ДТП працівниками поліції:

–    особа отримує страхове відшкодування в повному обсязі;

–    особа, винна в ДТП, притягується до адміністративної відповідальності;

–    отримання страхового відшкодування в часі може значно затягнутись.

Таким чином, підсумовуючи вищевикладене є очевидним, що найкращим варіантом для обох учасників ДПТ є врегулювання пригоди по Європротоколу, за обставин, що дозволяють це зробити.

За більш детальнішими консультаціями звертайтеся в Вінницьке бюро правової допомоги, що розташоване за адресою: м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 17, тел. (0432) 66-14-72.

Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).