назад

52769419 591634467966712 8970525538317762560 nПредставники профільних органів ділились досвідом роботи з  особами похилого віку. В обласній державній адміністрації на спільній координаційній раді з питань попередження правопорушень щодо осіб похилого віку; осіб, сім’ї яких є в складних життєвих обставинах обмінювались практикою роботи з конкретними випадками звернень такої категорії громадян та практику надання безоплатної правової допомоги.

«Особливо ефективним засобом реалізації прав даної категорії населення є організація надання адресної правової допомоги. Фахівці центрів та бюро правової допомоги здійснюють виїзд до місця проживання особи похилого віку (чи то домівка, чи то геріатричний центр). Під час  роботи людину консультують з питань, що цікавлять, а при потребі приймають звернення про надання вторинної правової допомоги» – зазначила директор Регіонального центру Ірина Хондогій.

Фахівці центрів правової допомоги області здійснили вже 84 таких виїзди, при цьому кількість осіб, що отримали допомогу більша.

В координаційну раду входять також представники Національної поліції, управління соціального захисту населення, центру соціальних служб, управління охорони здоров’я та інших профільних органів.

З метою комплексного підходу до вирішення проблем осіб похилого віку прийнято стратегію державної політики з питань здорового та активного довголіття населення на період до 2022 року.

Документ передбачає вивчення потреб громадян похилого віку, зокрема тих, які постраждали від кривди (дискримінації за віком, від насильства тощо) у послугах. Передбачено також створення системи захисту прав громадян похилого віку:

підвищення рівня доступності органів влади до інформації, необхідної для реалізації прав громадян похилого віку;

підвищення рівня правової освіти громадян похилого віку, стимулювання навичок відстоювання такими громадянами своїх прав та інтересів шляхом проведення правопросвітницьких заходів;

здійснення профілактичних заходів із запобігання втраті майна громадянами похилого віку;

проведення профілактичних і правозахисних заходів та заходів щодо забезпечення захисту від дискримінації, протидії домашньому насильству та жорстокому ставленню до громадян похилого віку шляхом  підвищення рівня поінформованості широкої громадськості за допомогою засобів масової інформації та інших інформаційних кампаній про проблему домашнього насильства, насильства за ознакою статі, жорстокого ставлення до громадян похилого віку і про її аспекти та причини;

забезпечення надання безоплатної первинної правової допомоги громадянам похилого віку незалежно від їх матеріального становища;

надання безоплатної вторинної правової допомоги  у цивільних та адміністративних справах.

Єдинийтелефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).