назад
28.03.18

Як захищають права громадян органи поліції та система безоплатної правової допомоги говорили під час прес-конференції у Полтаві

29695072 1327676384001313 5419066084699650971 n

У рамках підписаного Меморандуму про співпрацю між Регіональним центром з надання безоплатної правової допомоги у Полтавській області та Головним управлінням Національної поліції у Полтавській області, 28 березня 2018 року відбулася спільна прес-конференція представників органів поліції області та системи безоплатної правової допомоги Полтавщини.

   Спікерами заходу стали заступник начальника ГУ НП в Полтавській області – начальник слідчого управління Володимир Тимошко та директор Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий.

 

Директор Регіонального центру розповів присутнім про гарантоване право громадян на безоплатну вторинну правовому допомогу, як вони можуть ним скористатися, зокрема, що стосується захисту прав громадян у кримінальному процесі. Очільник системи безоплатної правової допомоги області повідомив, що наразі з системою співпрацює 124 адвокати системи БВПД, які надають фахову правничу допомогу як у кримінальному та адміністративному, так і в цивільному процесах.

«За 2017 рік Регіональним центром було видано більше 5800 доручень про надання правової допомоги, а цьогоріч – вже більше тисячі і це лише за 3 місяці роботи. За результатами у роботі Регіональний центр займає 5 місце по Україні» – додав Олександр Черчатий.DSC 01ь87

Найтісніше Регіональний центр співпрацює із національною поліцію, адже кожного дня в області відбуваються затримання осіб як у адміністративному порядку, так і в кримінальному процесі. Повідомлення про це цілодобово приймаються Регіональним центром. Порядок інформування про затримання особи визначений законодавцем та зобов’язує правоохоронців негайно сповіщати про це відповідні Регіональні центри.

«Далі протягом години з моменту реєстрації повідомлення про затримання особи черговий Регіонального центру в установленому порядку призначає адвоката шляхом видачі доручення. Призначений адвокат повинен прибути за зазначеною адресою місця конфіденційного побачення із затриманою особою протягом години з моменту видачі йому доручення», – додав очільник системи БПД області.DSC 0181

Важливим елементом співпраці структур є постійний обмін інформацією та робочі зустрічі з керівництвом ГУ НП в області, керманичами слідчих підрозділів регіону та патрульної поліції, що дозволяє координувати та дотримувати термінів повідомлення про адміністративне затримання та забезпечує доступ громадян до правової допомоги. Під час таких зустрічей не тільки окреслюються аспекти діяльності системи БВПД, а й обговорюються проблемні питання та шляхи їх вирішення.

«В кожному випадку затримання особи за підозрою у вчиненні злочину чи обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою слідчий негайно повідомляє до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та слідче управління ГУ НП», повідомив заступник начальника ГУ НП в Полтавській області – начальник слідчого управління Володимир Тимошко. MG 7819 копия

Керівник Регіонального центру також повідомив, що у рамках співпраці системи БПД області та органів поліції Полтавщини, проводяться спільні комунікативні заходи у формі круглих столів, семінарів, лекцій, зустрічей, на яких обговорюються актуальні питання щодо забезпечення прав вразливих верств населення. Підсумовуючи захід Олександр Черчатий відзначив, що наявність спільної мети органів поліції та фахівців системи БПД області – захист прав та інтересів пересічних громадян сприяє плідній та ефективній співпраці та всіх рівнях задля того, щоб громадяни були захищені у правому полі, як представниками органів поліції, так і системи БПД області.

Захід пройшов у форматі жвавої дискусії з журналістами, під час якої вони могли поставити питання доповідачам та отримати на них фахову відповідь.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40, тел. (0532) 56-26-66.

                 Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні