назад
01.08.18

Як захистити агробізнес? Антирейдерські заходи – у дії

smilaantirdАграрний сектор є одним із секторів економіки України, який активно розвивається в останні роки. Тому не дивно, що активи аграрних компаній нерідко стають ціллю рейдерських атак з боку зацікавлених осіб, зокрема, конкурентів. 

27 липня 2018 року, враховуючи актуальність порушеного питання, відбулася робоча зустріч працівників Смілянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з начальником відділу контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Сергієм Громовим.

 

Під час заходу обговорено порядок роботи антирейдерських аграрних штабів, які протидіять спробам рейдерських захоплень земель та врожаю. В усіх областях України вони є максимально доступними, прозорими та зрозумілими для людей.

Для забезпечення комплексного підходу в боротьбі з рейдерством до складу штабів входять представники Міністерства юстиції, правоохоронних органів, органів прокуратури, Держгеокадастру, а також аграрії та громадськість.

Зі свого боку Смілянський центр наголосив, що Міністерство юстиції України набуло додаткових повноважень щодо контролю над вчиненням реєстраційних дій, зокрема, тепер Міністерство може здійснювати моніторинг реєстраційних дій, проводити перевірки державних реєстраторів чи суб’єктів державної реєстрації прав за власною ініціативою, надавати узагальнені роз’яснення щодо застосування законодавства з питань державної реєстрації прав тощо.

Рекомендовано аграріям ввести обмеження на здійснення реєстраційних дій лише певною особою. Посилити цей захід можна за допомогою використання послуги «СМС-Маяк». Цю послугу дуже просто отримати на сайті Міністерства юстиції України. Такий метод допоможе власнику або керівнику підприємства в режимі реального часу отримувати повідомлення щодо здійснення реєстраційних дій або дій із нерухомістю.

Окрім того, сформовані мобільні групи, які їздять по селах і надають юридичну допомогу людям на місцях.

Встановлено, що універсальних заходів захисту, які б підходили для всіх і допомагали повернути своє майно у випадку захоплення, бути не може. Вони розробляються індивідуально, виходячи з реалій і правової позиції, яка існує у потерпілого від рейдерського захоплення на даний момент. Проте обов’язково потрібне максимальне залучення уваги громадськості, публічний, і по можливості, гучний розголос факту захоплення. Було домовлено пліч-о-пліч  захищати людей, їх власність та майно.