назад

Як захистити порушені права споживача, відшкодувавши збитки внаслідок ожеледиці – консультують фахівці системи БПД

1828 ice1Ожеледиця цієї зими виявилась непереможною – травмпункти та травматологічні відділення переповнені. Правники Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД інформують городян про першочергові дії при падінні та забитті, які у подальшому дають змогу звернутись до суду про відшкодування моральної та матеріальної шкоди у зв’язку з порушенням прав споживачів або правил благоустрою.

Отже, найперше, що потрібно зробити після падіння – це попросити допомоги свідків та записати їхні номери телефонів. Бажано зробити фото місця, де впали. Треба також скласти акт обстеження місця падіння, де зафіксовано факт падіння на прибудинковій (іншій) території, зазначити її стан (наприклад, чи посипана поверхня). Далі слід викликати швидку та після отримання медичної допомоги взяти відповідну довідку з медичного закладу. Не забувайте збирати квитанції і чеки про оплату ліків та медичних послуг! Також слід підготувати лист-претензію до суб’єкта господарювання, на чиїй територій сталось травмування.

Не завадить звернутись до адвоката, а для категорій осіб відповідно до ст. 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу” – до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для призначення адвоката за рахунок держави. Саме він за потреби допоможе у складанні позовної заяви та представлятиме інтереси особи в суді та інших органах. І, нарешті, слід звернутись з позовом до суду. Адже відповідно до ст. 17 ЗУ «Про благоустрій населених пунктів» громадян мають певні права та обов’язки у сфері благоустрою населених пунктів.

Зокрема – право вимагати негайного виконання робіт з благоустрою населених пунктів у разі, якщо невиконання таких робіт може завдати шкоду життю, здоров’ю або майну громадян (п.6); право звертатись до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної майну чи здоров’ю громадян унаслідок дій чи бездіяльності балансоутримувачів об’єктів благоустрою (п. 7).

Громадяни, підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів також зобов’язані: утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою території населеного пункту прилеглу до цих об’єктів територію (п.1); відшкодовувати збитки та іншу шкоду, завдану ними внаслідок порушення законодавства з питань благоустрою та охорони навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, установлених законодавством України (п.7).

Варто знати, що Наказ №76 Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 затверджує Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, якими передбачені наступні заходи та порядок дій комунальних служб у разі ожеледеці:

3.5.8. Прибирання прибудинкових територій має проводитися в такій послідовності: спочатку прибирати, а у випадку ожеледі і слизькості посипати піском тротуари, пішохідні доріжки, а потім дворові території.

3.5.9. Прибирання, крім снігоочищення, що проводиться під час снігопадів, треба проводити у ранкові або вечірні години.

3.5.19. Ділянки тротуарів і подвір’їв, покриті ущільненим снігом, слід прибирати у найкоротші терміни, як правило, сколювачами-розпушувачами ущільненого снігу. Згортання і прибирання відколів має проводитися одночасно зі сколюванням або зразу ж після нього і складуватися разом зі снігом.

3.5.20. Сніг у разі ручного прибирання тротуарів і внутрішньоквартальних (асфальтових і брущатих) проїздів повинен прибиратися повністю під шкребок. За відсутності удосконалених покриттів сніг треба прибирати під зсув, залишаючи шар снігу для наступного його ущільнення.

3.5.21. У разі виникнення слизькості оброблення дорожніх покриттів піскосоляною сумішшю має проводитися за нормою 0,2-0,3 кг/м за допомогою розподільників.

3.5.22. Рекомендується здійснювати оброблення покриттів піскосоляною сумішшю першочергових територій протягом 1,5 год., а закінчення всіх робіт – 3 год.

3.5.23. Розм’якшені після оброблення льодоутворення мають бути зрушені або зметені плугово-щітковими снігоочисниками, з недопущенням їх потрапляння у відкритий ґрунт, під дерева або на газони.

3.5.24. Оброблення покриттів слід робити грубозернистим і середньозернистим річковим піском, що не містить каменів і глинистих домішок. Пісок повинен бути просіяним через сито з отворами діаметром 5 мм і завчасно змішаний із повареною сіллю в кількості 5-8% маси піску.

Отже, перш ніж виходити на вулицю під час ожеледиці, варто не тільки потурбуватись про спеціальне взуття, а й ознайомитись з нормативною базою, яка передбачає належний благоустрій населених пунктів та відшкодування збитків, завданих внаслідок порушення законодавства про благоустрій. Варто вчитись захищати свої права, тоді можна навести лад не лише на тій вулиці, де мешкаємо, а і в усій державі.

Нагадуємо, що Перший криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2, тел. 405-54-04, 098-040-83-70. 

Дізнатись адреси інших місцевих центрів та бюро правової допомоги ви можете, звернувшись на гарячу телефонну лінію: 0-800-213-103.