назад
26.09.16

Як захистити право на догляд для літніх людей?

LiaskunovaПитання утримання немічних людей похилого віку піднімалось клієнтами Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги доволі часто. Якщо у людини є діти, які не хочуть допомагати, дієвий спосіб змусити їх виділяти кошти на утримання батьків – стягнення аліментів.

Саме з такого питання звернулась до місцевого центру пані Т., 1930 року народження, яка має статус учасника війни та особи, на яку поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”. За висновками лікарів, жінка постійно потребує стороннього догляду, на який не вистачає коштів, а син, на жаль, не поспішає фінансово допомагати матері. За дорученням місцевого центру від 01.07.2016 № 402 за справу взялась адвокат Наталія Ляскунова, яка змогла довести в Апеляційному суді Дніпропетровської області, що стан здоров’я клієнтки та її матеріальне забезпечення  (пенсія – 1380 грн.) є підставою для стягнення аліментів з її сина. Таким чином, жінка отримуватиме додаткові кошти, які і зможе використати для забезпечення собі стороннього догляду.

Нагадуємо, що Перший криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2 (площа Олександра Поля), телефони — (056)405-54-04; (098)040-83-70.

Мобільні пункти доступу працюють за адресами:

вівторок, п’ятниця, з 9.00 до 15.00 – пл. Молодіжна, 1 (Муніципальний центр послуг м. Кривого Рогу);

середа, п’ятниця, з 8.00 до 12.00 – вул. Кобилянського, 152 (ЦНАП при Криворізькій РДА).

Звернутись за безоплатною правовою допомогою можна також в Бюро правової допомоги:

м. Кривий Ріг, вул. С. Конткевича, 37;

м. Апостолове, вул. Центральна, 63;

м. Жовті Води, бульвар Свободи, 62;

м. П’ятихатки, вул. Пушкіна, 107.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси центрів та бюро в усіх регіонах України – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).