назад
02.08.19

Як захистити себе споживачам комунальних послуг?

Про це йшлося під час семінару-навчання із громадськими активістами, секретарями сільських рад та представниками районних структур, який відбувся сьогодні, 1 серпня 2019 року у приміщенні Лубенської районної державної адміністрації. Учасниками заходу стали також і представники системи безоплатної правової допомоги.

Під час свого виступу начальниця відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Лубенського місцевого центру з надання БВПД Лілія Ширстова розповіла, що 4 липня 2019 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 року   № 560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг», якою запроваджено державне регулювання цін/тарифів на послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води для населення міст обласного значення та м. Києва на опалювальний сезон 2019/20 року. Лілія розповіла про чіткі покрокові алгоритми дій, які допоможуть захистити права споживачів житлово-комунальних послуг. А також надала інформаційні матеріали та зразки документів, для подальшого їх розповсюдження серед населення. Та запросила у разі порушень прав громадян звертатися до системи БПД.

У зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму змінилася сума середньомісячного доходу, яка дозволяє громадянам мати право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в складанні позовних заяв та представництві в суді. Це відповідно 4014 грн. для працездатних осіб і 3128 грн. для осіб, які втратили працездатність,” – повідомила керівниця відділу місцевого центру.

У своєму виступі начальниця відділу наголосила на важливому моменті, а саме: створення Української правовоїВікіпедії довідково-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid». Пояснивши, що окрім правової інформації, на платформі містяться посилання на нормативні акти, судові рішення, корисні веб-ресурси, зразки процесуальних та інших документів, що буде корисним для секретарів сільських рад та інших.

Далі заступниця начальника Лубенського міськрайонного відділу державної виконавчої служби у Полтавській області Ольга Дацій розповіла про відповідальність за несплату аліментів та суспільно-корисні роботи, як дієвий спосіб виконання рішень.

Виступ продовжила Анна Артеменко, яка розповіла про адміністративні послуги у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

Навчання завершилося виступом першого заступника голови райдержадміністрації Сергія Сіряченка, під час якого він порадив, щоб населення уважно вичитували документи, які вони отримують, не поспішали ставити підпис і тим більше сплачувати за послуги, яких не отримували.

У разі виникнення спірних і незрозумілих питаньпорекомендував звертатися до Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17 (в дворі суду), тел.(05361)77-479 – приймальня.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.