назад

Як захистити себе у своїй країні використовуючи міжнародно-правові стандарти та механізми?

243-1Про це дізнавались студенти Чернівецького індустріального коледжу 13 листопада 2018 року на лекційному занятті, яке провела заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жанна Цурик з нагоди відзначення тижня права.

Як убезпечити себе від порушення прав, свобод та законних інтересів? Які міжнародно-правові механізми захисту прав існують сьогодні? Як же діють та реалізуються міжнародні стандарти у національному праві? На ці та інші питання отримали відповіді студенти коледжу.

«Механізм захисту прав людини включає не лише національні правові засоби захисту, а й установи та інститути міжнародної юрисдикції. На міжнародному рівні створені та функціонують як судові органи, наприклад Європейський суд з прав людини, так і контрольні, такі як, наприклад, Комітет з прав людини, Комітет проти катувань тощо. Їх основним покликанням є сприяння дотриманню прав і свобод людини», – розповіла Жанна Цурик.

Лекція тривала у формі обговорення, а тому усі присутні мали змогу ставити запитання, які їх цікавили. Тож від міжнародних правозахисних механізмів лектор та студенти перейшли до обговорення інших правових тем. Зокрема, що стосувалися правил поведінки із працівниками поліції, захисту прав у разі порушення їх правоохоронними органами, отримання правової допомоги та ін.

243-2

«Відстояти свої права Ви маєте змогу також завдяки системі безоплатної правової допомоги. Адже кожен із вас та ваших рідних може отримати консультацію та роз’яснення з питань правового характеру. Задля цього необхідно звернутись до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги, що знаходиться у відповідному районному центрі», – зазначила фахівець системи безоплатної правової допомоги.

Наприкінці заходу Жанна Цурик ознайомила студентів та викладачів коледжу із запровадженням нових ініціатив у роботі системи безоплатної правової допомоги, у тому числі із загальнонаціональним правопросвітницьким проектом «Я МАЮ ПРАВО!», що реалізується Мін’юстом у співпраці із системою безоплатної правової допомоги, територіальними органами юстиції, за підтримки юридичних клінік, міжнародних донорів та партнерів.

До уваги! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: місто Чернівці, вулиця Василя Аксенина, 5, або за телефоном (0 372) 55 31 38.

Отримати юридичну консультацію чи правову інформацію у телефонному режимі можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи БПД 0 800 213 103 (дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).
Про адреси та режим роботи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги області можна дізнатися у вкладці «Місцеві центри» сайту.