назад

Як законно впливати на діяльність поліції, говорили на тренінгу в Одесі

trening poliziya 829 листопада 2017 року на базі Благодійного Фонду «За майбутнє без СНІДУ» відбувся тренінг «Громадський контроль поліції і взаємодія з нею», в якому прийняв участь Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області.

На тренінгу йшлося про забезпечення громадського контролю за дотриманням органами СБУ, поліції та пенітенціарної системи прав і свобод уразливих груп населення. Захід відбувся за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.  

У зустрічі взяли участь представники Посольства США в Україні, правоохоронних органів, громадських організацій, волонтери, студенти.

trening poliziya 8

Від Регіонального центру активно приймала учать у обговореннях Ірина Чімбер, начальник відділу моніторингу діяльності місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області. Вона розповіла присутнім про систему безоплатної правової допомоги, порядок її отримання, види правових послуг та перелічила категорії осіб, які мають право на її отримання.

Учасники тренінгу дізналися про Порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, затверджений постановою КМУ від 28.12.2011 року №1363 (зі змінами).

Ірина Чімбер зазначила, що згідно Порядку, представник правоохоронного органу, що здійснив затримання, зобов’язаний невідкладно повідомити про цей факт Регіональний центр з надання БВПД, який протягом 2-х годин забезпечує прибуття захисника. Захисник надається за рахунок коштів Державного бюджету України та призначається з числа професійних адвокатів, попередньо відібраних на конкурсній основі. Адвокати, які надають БПД, зберігають незалежність, мають всі права та гарантії, передбачені Законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

trening poliziya 6

Представник Центру наголосила, що з метою забезпечення прав затриманих Регіональний центр з надання БВПД співпрацює з Управлінням забезпечення прав людини.

«Щомісячно Регіональний центр проводить аналіз випадків несвоєчасного повідомлення про затримання осіб. Управління забезпечення прав людини розглядає звернення Регіонального центру щодо виявлення порушень, та за вказаними фактами Головним управлінням Національної поліції України в Одеській області проводяться службові розслідування та вживаються заходи щодо недопущення таких випадків. Крім того, Регіональний центр проводить навчання представників поліції щодо дотримання прав затриманих і взятих під варту осіб», – підкреслила Ірина Чімбер.

В ході тренінгу також обговорювали правові засади діяльності поліції, виконували інтерактивні вправи із громадського моніторингу поліції.

trening poliziya 5

trening poliziya 1

trening poliziya 2

trening poliziya 4

Очікується, що після проходження навчання учасники знатимуть, як законно впливати на діяльність поліції, покращуючи її діяльність на місцевому і національному рівнях; матимуть змогу долучитися до моніторингу поліції Одеської області; володітимуть інструментами активної громадської участі в захисті прав і свобод людини; зможуть застосувати інструменти з моніторингу, аналізі та адвокації в процесі змін на місцевому рівні; покращать комунікаційні навички.

Проведення тренінгу дасть змогу громадським організаціям спільно з державними структурами в подальшому чітко планувати свої профілактичні та програмні заходи для вивчення ситуації з дотримання прав людини шляхом систематичного вивчення ситуації.