назад

Як запобігти домашньому насильству, дискримінації та злочинності серед неповнолітніх обговорили в Кодимі

seminar proty nasillya 2Запобігання домашнього насильства, дискримінації, злочинності, роз’яснення законодавства з зазначених питань — тема семінару, який відбувся 22 червня 2017 року в приміщенні Кодимського відділення поліції Балтського ВП ГУНП в Одеській області для осіб, умовно засуджених, які стоять на обліку в Кодимському районному відділі (з питань пробації) Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства Юстиції України.

 

Захід проходив за участі начальника Кодимського бюро правової допомоги Андрія Спатерука, фахівця із соціальної роботи Кодимського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Марини Свір, начальника та фахівця із соціальної роботи з суб’єктами пробації  Кодимського районного відділу (з питань пробації) Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства Юстиції України Юрія Боцула та Вікторії Ткачук.

На тематичній лекції, де були присутні шість умовно засуджених жителів м. Кодими та району (з яких двоє – неповнолітні  16 та 17 років), учасники заходу обговорили питання щодо протидії насильства в сім’ї, визначення його видів, а також обставин, за яких діти можуть стати його жертвами.

seminar proty nasillya 1

seminar proty nasillya 2

Начальник Кодимського бюро правової допомоги Андрій Спатерук ознайомив присутніх з нормами Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», зосередивши увагу на заходах, які вживаються з метою запобігання та профілактики насильства в сім’ї та протидії дискримінації. Окрім цього, поінформував присутніх про адміністративну та кримінальну відповідальність, яка настає за вчинення насилля, згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України.

Фахівець із соціальної роботи Кодимського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Марина Свир повідомила про діяльність центру, яка спрямована на захист законних прав та інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах та стали жертвами насилля. При цьому звернула увагу, що Центр є уповноваженою установою, на яку покладається здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї, та куди, в разі необхідності, особи можуть звернутися задля захисту порушених прав та законних інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей.

Начальник та фахівець із соціальної роботи з суб’єктами пробації Кодимського районного відділу (з питань пробації) Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства Юстиції України Юрій Боцул та Вікторія Ткачук ознайомили присутніх зі статистикою злочинів, які здійснюються неповнолітніми, і що найпоширенішими з них є крадіжки та хуліганство.

Фахівці відмітили, що з настанням літа особливої актуальності набуває проблема дитячої бездоглядності та безпритульності. Діти,  вдаючись до бродяжництва й жебрацтва, нерідко самі або за участі дорослих, скоюють кримінальні правопорушення.

Начальник бюро правової допомоги Андрій Спатерук ознайомив присутніх з завданнями системи безоплатної правової допомоги, роз’яснив порядок отримання громадянами безоплатної первинної і вторинної правової допомоги, поінформував про місце знаходження Кодимського бюро правової допомоги (вул. Соборна, 88), яке працює щодня, крім суботи та неділі, з 9.00 до 18.00 години (контактний телефон (04867) 2-15-12).

На завершення учасники семінару наголосили на необхідності проведення спільних превентивних заходів, направлених на запобігання домашнього насильства, дискримінації, злочинності, роз’яснення законодавства з зазначених питань, зокрема, серед неповнолітніх, інформування їх щодо обов’язків перед суспільством, усвідомлення ними  відповідальності. Всі ці заходи направлені на вироблення у дітей правової свідомості та попередження правопорушень.