назад

Як запоріжець мало не лишився житла, а адвокат системи безоплатної правової допомоги повернула йому квартиру

11834616 серпня 2017 року Першим запорізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано доручення № МЦ1-683 від 16.08.2017 адвокату Оксані Васильєвій для представництва інтересів мешканця Запоріжжя у суді щодо визнання договору дарування недійсним.

       Під час надання правової допомоги адвокатом було встановлено, що чоловік з серпня 2008 року зареєстрований та постійно мешкає в спірній квартирі. Разом із ним у вказаній квартирі були зареєстровані та постійно мешкали: теща позивача, яка є власницею  квартири та дружина позивача.

       18 січня 2015 року теща померла, а заповіту не залишила. Після її смерті  відкрилася спадщина у вигляді квартири, в якій проживав клієнт МЦ з дружиною.

       Спадкоємиця за законом першої черги, після померлої матері, її дочка, до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини або із заявою про відмову від прийняття спадщини не зверталася, вважається такою, що прийняла спадщину, шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини (ст. 1268 ЦК України).

       2 жовтня 2016 року дружина клієнта Першого запорізького місцевого центру також померла.

        У чоловіка із померлою дружиною дітей не було, і він є єдиним спадкоємцем першої черги за законом після померлої дружини. До нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини або із заявою про відмову від прийняття спадщини він не звертався.

       2 листопада 2017 року чоловіку стало відомо, що квартира у якій він мешкає, і яка є єдиним для нього місцем проживання, належить іншій особі на підставі договору дарування,  від 14.10.2016 року, укладеного від імені померлої дружини з цією особою та  посвідченого приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу.

        Посилаючись на те, що вказаний договір дарування квартири оформлений 14 жовтня 2016 року, а власниця квартири, його дружина, померла 2 жовтня 2016 року  і тому укласти договір дарування з іншою особобю не могла, запоріжець звернувся до суду з позовом про визнання договору дарування від 14.10.2016 року серія та номер 908 посвідчений приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу, недійсним.

       Представник позивача за дорученням, адвокат Оксана Васильєва, вступивши в справу, в судовому засіданні позов підтримала в повному обсязі, наполягала на його задоволенні та зазначала, що померла дружина не могла укласти договір дарування після своєї смерті, а  заяву про прийняття спадщини після померлої жінки від її імені до приватного нотаріуса подано невідомою особою, та надала необхідні докази цього. Тому договір дарування укладений 14.10.2016 року відносно спірної квартири, від імені померлої, фактично не міг бути укладений нею, у зв’язку зі смертю, що сталась раніше, ніж укладено договір дарування. Також адвокатом було вказано, що на фото у копії паспорту на ім’я померлої, долученої до спадкової справи № 8/2016, зображена не дружина позивача, а інша особа, яку він впізнав, проте не знає її прізвища, ім’я та по-батькові, і тому не може повідомити ці дані суду.

       Відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою – третьою, п’ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

       Відповідно до ч. З ст. 215 ЦК України якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

       На забезпечення позову адвокат надала Шевченківському районному суду м. Запоріжжя ряд заяв, які судом було задоволено.

       Завдяки професійним діям адвоката, безпосередній участі в судовому засіданні позов чоловіка було задоволена в повному обсязі, а саме визнано договір дарування квартири від 14.10.2016 року, недійсним.

       Апеляційна скарга не подавалась.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до установи системи безоплатної правової допомоги

Перший запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2-й поверх

телефон: (061) 764-60-77

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103