назад

49351209 786397011719311 957748140453134336 nДомашнє насильство – це злочин проти життя, здоров’я, честі та гідності особистості.  11 січня цього року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами».

Відповідно до вищезазначених змін в інтересах потерпілого від злочину суд може застосувати до особи, яка вчинила домашнє насильство, один або декілька обмежувальних заходів, відповідно до якого (яких) на засудженого можуть бути покладені такі обов’язки:

заборона перебувати в місці спільного проживання з особою, яка постраждала від домашнього насильства;

обмеження спілкування з дитиною у разі, якщо домашнє насильство вчинено стосовно дитини або у її присутності;

заборона наближатися на визначену відстань до місця, де особа, яка постраждала від домашнього насильства, може постійно чи тимчасово проживати, тимчасово чи систематично перебувати у зв’язку з роботою, навчанням, лікуванням чи з інших причин;

заборона листування, телефонних переговорів з особою, яка постраждала від домашнього насильства, інших контактів через засоби зв’язку чи електронних комунікацій особисто або через третіх осіб;

направлення для проходження програми для кривдників або пробаційної програми.

Слід зазначити, що вищезазначені заходи, застосовуються до особи, яка на момент вчинення домашнього насильства досягла 18-річного віку. Вони можуть застосовуватися на строк від одного до трьох місяців і за потреби можуть бути продовжені на визначений судом строк, але не більше як на 12 місяців.

Для налагодження ефективної співпраці в частині запобігання та протидії цьому ганебному явищу проведено круглий стіл, участь в якому взяли працівники Регіонального та Тернопільського місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, представники Національної поліції, органів соціального захисту населення, управління освіти, охорони здоров’я, а також органів в справах сім’ї та молоді, працівники центрів соціальних служб для сімей, дітей та молоді, центрів соціально-психологічної допомоги та інших служб. Захід проводився в Тернопільській районній державній  адміністрації.

Для отримання безкоштовної консультації жертвам домашнього насильства не потрібно збирати жодних документів, адже вона гарантується законом кожному. Якщо ж такій особі потрібні послуги адвоката для представництва її інтересів в судових інстанціях — необхідно пред’явити пакет документів. До потрібних документів можуть відноситися витяги з ЄРДР про вчинення злочину, пов’язаного з домашнім насильством, талон-повідомлення про вчинення такого правопорушення, протокол про вчинення адміністративного правопорушення про домашнє насильство за статтею 173-2 КУпАП або інші докази вчинення такого насильства.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).