назад

47056289 1815127655281949 8371147905674772480 nДомашнє  насильство  –  проблема  з  якою  стикаються  чимало  людей,  і  мова  йдеться  не  лише про  фізичне  насильство, як  основну  його  форму,   а й  про  психологічне, сексуальне та економічне.   Не  усі  постраждалі  відкрито  говорять  про  пережите  та  не усі    розуміють,   що  вони  є  постраждалими,  тому  про  масштаби  домашнього  насильства  в  Україні залишається  лише здогадуватися. 

Відповідно  до   п.3 ч.1 ст.1 Закону  України  «Про  запобігання  та  протидію  домашньому  насильству» домашнє насильство – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

46987312 312930849562536 764934096324395008 n

Таким  чином,  суб’єктами  діянь  згідно  даного  Закону   є  не  лише  чоловік  і  жінка, які  перебувають  у  шлюбі, а і  колишній  чоловік/дружина,   або особи,   які   проживають разом    без реєстрації шлюбу.   Також,  до  осіб, яких визнають кривдниками  віднесено  прийомних батьків, осіб, які спільно проживають чи проживали в одній родині, рідні брати, сестри, опікуни й інші родичі – дядько, тітка, племінниці, двоюрідні брати, сестри, двоюрідні дідусі та бабусі.

Відповідно  статті  173-2  Кодексу  про  адміністративні  правопорушення   України  передбачається  відповідальність  за  вчинення  домашнього  насильства  у вигляді штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб.   У разі  повторного  протягом  року  вчинення даного  правопорушення  перередбачено –  штраф від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Щодо  кримінальної  відповідальності,     то   в  Кримінальний  кодекс  України  внесено зміни,  які  наберуть  чинності  з 19.01.2019,  доповнивши   статтею 126-1  «Домашнє насильство». Де  передбачається, що домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, – карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років”.

Дану  тему на  правопросвітницькому   заході  проведеному у м. Почаїв з  колективом  Кременецької  дільниці  Шумського  УЕГГ ПрАТ  «Тернопільгаз»   висвітлила  фахівець  місцевого  центру  Наталія Бобрик

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець.

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).