назад
20.12.17

Які правові наслідки визнання особи безвісно відсутньою?

doll with big red question mark 300x300Іноді буває , що людина більше року не з’являється за місцем свого постійного проживання, пошуки не дали результатів, а залишилися діти , майно . Які підстави та порядок визнання особи безвісно відсутньою? Які правові наслідки рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою? На це питання відповість начальник Бахмацького бюро правової допомоги Яна Погоріла.

Визнання фізичної особи безвісно відсутньою здійснюється в судовому порядку, який встановлюється ЦПК України, за таких підстав:
а) протягом одного року фізична особа відсутня за місцем свого постійного проживання;
б) протягом цього ж строку зацікавленим особам нічого не відомо про місце її перебування;
в) вжиті заходи для встановлення місця перебування фізичної особи не дали результатів;
г) питання, заради яких заявник просить визнати фізичну особу безвісті відсутньою, є юридично важливими та не можуть бути вирішені без такого визнання.

Перебіг річного строку починається з дня одержання востаннє відомостей про відсутнього. У разі неможливості встановити день одержання останніх відомостей про місце перебування особи початком її відсутності вважається перше число місяця, що йде за тим, у якому були отримані такі відомості, а в разі неможливості встановити цей місяць – 1 січня наступного року (ч. 2 ст. 43 ЦК України).

Правові наслідки визнання:

На підставі рішення суду про визнання фізичної особи безвісті відсутньою нотаріус за останнім місцем її проживання описує належне їй майно та встановлює над ним опіку. За заявою заінтересованої особи чи органу опіки та піклування над майном фізичної особи, місце перебування якої невідоме, опіка може бути встановлена нотаріусом до ухвалення судом рішення про визнання її безвісті відсутньою.

Опікун над майном фізичної особи, визнаної безвісті відсутньою, або фізичної особи, місце перебування якої невідоме, приймає виконання цивільних обов’язків на її користь, погашає за рахунок її майна борги, управляє цим майном в її інтересах, надає за рахунок цього майна утримання особам, яких вони за законом зобов’язані доглядати.

Опіка над майном припиняється в разі скасування рішення суду про визнання фізичної особи безвісті відсутньою, а також у разі появи фізичної особи, місце перебування якої було невідомим (ст. 44 ЦК України).

Неповнолітні та повнолітні непрацездатні діти, непрацездатні батьки, дружина (чоловік), незалежно від віку і працездатності, якщо вона доглядає за дітьми безвісті відсутнього, що не досягли восьми років, мають право вимагати призначення їм пенсії у зв’язку з визнанням годувальника безвісті відсутнім (ст. 46 Закону України “Про пенсійне забезпечення” від 5 листопада 1991 р.).

Чоловік або дружина безвісті відсутнього набувають права розірвати шлюб у спрощеному порядку через державні органи реєстрації актів цивільного стану.

Припиняються зобов’язання, тісно пов’язані з особою безвісно відсутнього (наприклад, чинність довіреності, договору доручення).

Відповідно до ст. 45 ЦК України, якщо фізична особа, яка була визнана безвісно відсутньою, з’явилася чи якщо одержано відомості про місце її перебування, то суд за місцем її перебування або суд, що постановив рішення про визнання цієї особи безвісно відсутньою, за заявою цієї чи іншої зацікавленої особи скасовує рішення про визнання її безвісно відсутньою.

За отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 або за телефоном (04631) 7-16-15) та Бахмацького бюро правової допомоги (м. Бахмач, вул. Соборності, буд.42 або телефонувати (04635) 2-13-80, (04635) 2-13-81). 

Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.