назад

37568801 822928751231416 1179855360484179968 nПрямуючи до європейських цінностей та стандартів життя Україна та її громадяни все більше вливаються у світовий рух товарів, послуг, капіталів та працівників. Одним із способів отримання та відправлення товарів є використання міжнародних поштових (МПВ) та експрес-відправлень (МЕВ). Значна кількість жителів України користувались послугами МПВ та  МЕВ отримуючи придбані товари на іноземних сайтах, подарунки від родичів і друзів, які проживають та працюють за кордоном. Які товари та предмети можна отримувати та надсилати з використанням МПВ та МЕВ та які існують заборони та обмеження для пересилання товарів?

Не можна пересилати в міжнародних поштових та експрес-відправленнях:

1. Товари ввезення яких на митну територію України або вивезення з цієї території, заборонено Митним Кодексом України та іншими законодавчими актами України;

2. Товари, що відправлені з порушенням митних правил;

3. Товари, при переміщенні яких відсутні відповідні дозвільні документи, у разі застосування до них заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, а саме: санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного та радіологічного контролю;

4. Товари, які за результатами проведення вище перерахованих видів контролю, не можуть бути пропущені через митний кордон України;

5. Брудний одяг, взуття, інші предмети, що були у використанні та які можуть становити небезпеку для працівників поштового зв’язку, що пересилаються без документів про проведену фумігацію;

6. Продукти, жири та олії, воски тваринного та рослинного походження, продукти їх розщеплення, готові харчові продукти, алкогольні та безалкогольні напої, оцет, тютюн та його замінники які пересилаються на адресу громадян, крім продуктів харчування загальною вагою не більше 10 кілограмів в упаковці виробника.

Крім того, заборонено переміщення в МПВ товарів, заборонених до пересилання відповідно до актів Всесвітнього поштового союзу, а також товарів, відправлених з порушенням вимог нормативно-правових актів з питань надання послуг поштового зв’язку.

Всі товари, що не заборонені до пересилання в МПВ та МЕВ дозволено до переміщення через митний кордон України.

Також, слід відмітити, що з товарів (за винятком підакцизних), що пересилаються на адресу одного одержувача в одній депеші та вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях або у міжнародних експрес-відправленнях, якщо їх сумарна фактурна вартість (ціна товарів, які переміщуються через митний кордон України, зазначена в рахунку-фактурі, рахунку-проформі або іншому документі, що визначає вартість товару) не перевищує еквівалент 150 євро, не стягуються митні платежі.

У випадку коли сумарна фактурна вартість товарів, що пересилаються у МПВ і МЄВ перевищує еквівалент 150 євро, ці товари оподатковуються митом та податком на додану вартість.

Підакцизні товари (спирт, алкогольні напої, пиво, тютюнові вироби, тютюн, пальне, легкові автомобілі та кузова, причепи і напівпричепи до них, вантажівки, автобуси, мотоцикли, та електрична енергія) переміщення яких через митний кордон України не забороняється чинним  законодавством, незалежно від вартості оподатковуються митом, акцизним податком та  податком на додану вартість.

З вищенаведеною інформацією присутні, тимчасово не працюючі громадяни, були ознайомлені 13 липня 2018 року працівниками Кременецького місцевого центру з надання БВПД  Тетяною Точинською та Ярославом Лисом під час участі у проведенні семінару на тему «Загальні питання зайнятості», що проводився у Кременецькому центрі зайнятості провідним фахівцем з профорієнтації Надією Гонтою. Також в ході проведення семінару фахівці Кременецького МЦ  ознайомили присутніх  з роботою центру, основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема із суб’єктами права на БВПД, зазначеними у статті 14 Закону, переліком підтверджуючих документів, необхідних для отримання такої допомоги та поінформували присутніх, що Міністерство юстиції України спільно з американськими партнерами Агентства з питань міжнародного розвитку USAID запровадило всеукраїнський проект «Я МАЮ ПРАВО!», мета якого забезпечити українців інформацією про права, які гарантовані їм Конституцією і законами України, навчити ці права реалізовувати та захищати, підвищити юридичну грамотність і викрити корупцію в держустановах. Крім того, фахівці  МЦ надали відповіді на запитання присутніх.

Також, 13 червня  2018 року  за допомогою дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги, який розташований у Кременецькому районному центрі зайнятості, одна особа  отримала правову допомогу по питанню порядку призначення житлової субсидії.

Отримати безоплатну правову допомогу можна звернувшись за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59а, тел.: (03546) 2-52-33kremenets.ternopil@legalaid.gov.ua, Skype: kremeneckiy_mc.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави.