назад
28.05.24

Які тренінги проходять юристи, аби ефективніше захищати права ветеранів та членів їхніх родин

Військовослужбовці, ветерани війни та члени сімей загиблих Захисників і Захисниць — серед категорій, які найбільш часто звертаються по безоплатну правничу допомогу.

Чому навчання необхідне

Лише цього року до юристів системи БПД вже звернулося понад 10 тис. військовослужбовців і ветеранів війни та 1,5 тис. членів сімей загиблих.

Розширення кола правових питань, з якими звертаються представники цих категорій, вимагає поглиблення професійних знань юристів, що надають безоплатну правничу допомогу.

Із чим звертаються клієнти

Серед поширених питань – оскарження дій чи бездіяльності військової частини, ТЦК та СП, органів влади, оформлення статусу УБД, складення рапортів, зокрема про проходження військово-лікарської комісії, на відпустку, на видачу довідки про обставини та причини поранення, на звільнення з військової служби, оформлення чи перерахунку пенсії, інших соціальних виплат та пільг тощо.

 Де навчаються

 Цього року юристи системи БПД пройшли тренінг від ГО «Принцип» «Ефективний правовий захист ветеранів та їх родин». Під час цих навчань вивчали такі питання, як:

  • Соціально-правові гарантії ветеранів та їх родин, відповідні статуси та порядок отримання статусів та пільг;
  • Одноразову грошову допомогу пораненим ветеранам;
  • Юридичні аспекти проходження ВЛК, встановлення правильних привʼязок, оскарження висновків ВЛК;
  • Механізми ефективного захисту порушених прав ветеранів;
  • Пенсійне забезпечення ветеранів.

«Участь у тренінгу дала краще розуміння проблемних питань у сфері захисту прав та інтересів ветеранів війни та членів їхніх родин та велику мотивацію для підвищення рівня професійних знань щоб надавати якісні послуги Захисникам та Захисницям України», — юристка Олександра Міклуха.

Розроблення онлайн-курсів

Крім цього, щоб  забезпечити юристам системи БПД постійний доступ до потрібних знань юристи управління навчання та розвитку людських ресурсів Координаційного центру з надання правничої допомоги спільно з представниками ГО «Принцип» розробляють онлайн-курс “Ефективний правовий захист ветеранів та їх родин”, який незабаром буде доступний на платформі дистанційного навчання системи БПД.

Навчання для адвокатів

Для адвокатів, що співпрацюють з системою безоплатної правничої допомоги, також організовуються навчання для підвищення їхніх професійних компетенцій. Минулого року 150 адвокатів, які надають правничу допомогу військовослужбовцям, членам сімей загиблих захисників та захисниць України взяли участь у тренінгах «Мобілізація, призов. Встановлення фактів загибелі військових. Кримінальні правопорушення в умовах війни», які відбулися у Львові, Сумах, Дніпрі, Запоріжжі та Харкові.

На тренінгах обговорювали питання, що стосувалися встановлення факту смерті військових, кримінальних правопорушень військовослужбовців та застосування норм законодавства в тих чи інших обставинах та інші.

Навчання для адвокатів організував Координаційний центр з надання правничої допомоги за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні в межах проекту «EU4Recovery — Розширення можливостей громад в Україні» (EU4Recovery) за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Довідково. У 2023 році 44 юристи поглиблювали свої знання в питаннях захисту прав поранених військовослужбовців. Тренерками були експертка правозахисного центру для військовослужбовців «Принцип» Анастасія Володенкова та юристка Анастасія Заволока.