назад

Якісна безоплатна правова допомога – це не міф

{module 06.07.18}

Про успішні справи адвокатів у кримінальних справах, кращі практики співробітництва з партнерами, нові освітні програми – про все це говорили на Публічному звіті Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області.


    Якісна безоплатна правова допомога – це не міф, а дійсність. Наша місія – захист прав людини, – акцентувала Наталія Гнатуша, директор Регіонального центру.

Під час заходу учасники обговорили новації у діяльності місцевих центрів, фахівці центрів розповіли про специфіку своїх справ.

Учасник заходу Віталій Порхун розповів про схеми, що приводять до порушень прав власності на землю – рейдерські захоплення шляхом шахрайський дій. А саме підроблення документів.

SLV 1016

– Два тижні тому до сільського господарства у Первомайському районі, с.Полтавка, надійшла претензія щодо виплати 250тис.доларів за борги, які нібито набрався колишній власник підприємства, що помер. А новим власником є дочка померлого, – розповів адвокат, – Ми маємо позитивні моменти, маємо гарну практику, певні знання.

Крім того, на звіті була присутня клієнтка системи БПД Жанна Курченко, яка поділилась своїм досвідом отримання правової допомоги у місцевому центрі, про те як вона дізналась про систему безоплатної правової допомоги та 5 успішних справ, що змінили її життя.

Досвідом поділилась адвокат Вікторія Радкевич: «Захищаючи за дорученнями РЦ обвинувачених у кримінальних провадженнях мені вдалося досягти судового рішення виправдати особу. У кримінальному провадженні Ленінський районний суд м.Миколаєва виніс виправдувальний вирок, в якому вказав, що сторона обвинувачення намагалася приховати обставини, на які вказувала сторона захисту. У іншому кримінальному провадженні лише в апеляційній інстанції вдалося довести невинуватість підзахисного».

SLV 1306

Директор Другого місцевого центру Олег Антонець зупинився на окремих прикладах позитивної роботи адвокатів, які співпрацюють з центром.

Так, наприкінці минулого року до Другого місцевого центру звернувся мешканець м. Миколаєва. Так сталося, що через порушення правил поховання однією з установ, її керівником було надано дозвіл на поховання померлої особи на місці могили його матері. Завдяки сумлінному виконанню роботи адвоката судом було прийняте рішення щодо зобов’язання провести перепоховання за рахунок організації. Задоволений клієнт висловив подяку.

Захід пройшов в активній взаємодії учасників, працювали над виробленням таких рекомендацій, яким чином новації будуть реалізовані в системі надання правової допомоги.IMG 1653

За 1 півріччя 2018 року Регіональним центром було надано правову допомогу 1561 підозрюваним та обвинуваченими у кримінальних провадженнях, а також затриманим, заарештованим та засудженим особам.

За результатами захисту у 39 епізодах було обрано більш м’який запобіжний захід, ніж тримання під вартою, у 9 випадках було зменшення обсягу обвинувачення, у 216 – звільнення від відбування покарання з випробуванням. У 202 справах призначено мінімальний строк (розмір) покарання та у 9 випадках судом ухвалено виправдувальний вирок або закрито кримінальне провадження.

До місцевих центрів за звітний період для вирішення питань у цивільних та адміністративних справах звернулось 8121 клієнт, з яких у 1269 громадянам було надано вторинну правову допомогу.

Здебільшого, до системи правової допомоги звертаються жінки 60,8%. Питання з яких найчастіше звертаються громадяни Миколаївської області це: сімейні питання 21,5%, соціального забезпечення 14%, спадкові – 12,5%, договірні – 12%. Менш за все звертаються за допомогою щодо вирішення медичних питань 1,4%. Фахівці центрів відзначать, що клієнти часто звертаються повторно, але вже з інших питань, що свідчить про ефективність роботи центрів з надання БВПД.